ArtCaffe

ArtCaffe

U Vlaškoj ulici u Zagrebu otvara se Muzej Novoga vala

U Zagrebu će u Vlaškoj ulici 4. studenoga vrata otvoriti jedan novi i neobičan muzej, a riječ je o Muzeju novoga vala. Budući da je riječ o razdoblju koje je zasigurno jedno od najplodonosnijih i najoriginalnijih u povijesti glazbe na ovim prostorima, iz čega se izrodila vrlo jaka umjetnička, književna, performerska i medijska scena, jasno je da će novi muzej imati štošta za prikazati.

Kako su istaknuli iz Muzeja Novoga vala, on je zamišljen kao multimedijski opremljen prostor u kojem će biti izloženi predmeti, umjetnička djela, artefakti iz toga razdoblja Zagrebu. Multimedijski dio obuhvaća mogućnost slušanja glazbe iz tog razdoblja, zagrebačkih glazbenika i projekcije videomaterijala. Uz dio posvećen glazbenom stvaralaštvu iz perioda 1977. – 1986. godine, stalni postav će obuhvatiti i dizajn, izdavaštvo, modu i životni stil tog razdoblja.

Sama ideja o muzeju pripada Aleksandru Črčeku, televizijskom i filmskom producentu, koji je i sam odrastao u zlatno doba Novog vala koju je podijelio s Davorom Antolićem Atasom, kiparom i scenografom koji je radio scenografiju za brojne novovalne bendove. „Prva razina je glazbeno stvaralaštvo bendova kao što su Azra, Film, BOA, Prljavo kazalište, Haustor, Dorian Grey, Zvijezde, Patrola, Parlament i mnogi drugi sada manje poznati, a tada značajni bendovi. Ta razina obuhvaća glazbenu slušaonicu, posebno pripremljene tekstove uz svaki eksponat muzeja, izložen tematski po vrsti glazbe i opusu autora, artefakte glazbenika i izdavača, fotografije, plakate, tekstove, notne zapise i slično”, kazao je Črček.

Autor: Nikola Mihaljević

Ilustracija: Muzej Novoga vala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)