ArtCaffe

ArtCaffe

U đakovačkoj katedrali izloženo 107 sakralnih kiparskih djela iz Ljevaonice umjetnina Ujević

U kripti Katedrale sv. Petra u Đakovu 28. listopada svečano je otvorena Izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević – 107 djela, većinom raspela i likova svetaca, koja su oblikovala 43 hrvatska umjetnika.

Izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je podsjetio kako je u svibnju ove godine, u istom prostoru, uz Strossmayerov grob, u njegovoj katedrali, simbolički započeo hod „Strossmayerovim putom“, kada je otvorena prva izložba – „Kiparovo svjedočenje vjere“ akademika Kuzme Kovačića. „Radujem se što danas otvaramo drugu izložbu u tom nizu“, rekao je nadbiskup, zahvaljujući vlasniku ljevaonice i svih izložaka Damiru Ujeviću za njegovu raspoloživost da ih ustupi. Također je zahvalio i autoru izložbe Milanu Bešliću „koji se svojim stručnim doprinosom ugrađuje u temelje ovoga hoda Strossmayerovim putom“.

„Pokazat će se kroz ove izložbe kako su klasici hrvatskog kiparstva sudjelovali u stvaranju svojih djela upravo u Katoličkoj Crkvi, počev od ovdje slavnog Valdecova djela na dalje… Ovdje izložena djela pokazuju kako je moćno nadahnuće kršćanske vjere u različitim kiparskim diskursima, različitim postupcima koji su ta djela oblikovali – vidi se da je sloboda njihova stvaralaštva u Crkvi bila apsolutna“, rekao je autor izložbe Bešlić.

„Ova izložba predstavlja sakralna kiparska djela različitih autora. Njihovo stvaralaštvo i oni koji su od njih naručivali izradu ovih umjetnina sakralne tematike očituju njihovo i naše traženje Boga. Odnos između nas ljudi i kulture je dvojak i dijalektičan: čovjek stvara kulturu, ali i kulturno stvaralaštvo te baština oblikuju čovjeka. Čovjek je s jedne strane tvorac kulture i čuvar svoje kulturne baštine, a s druge strane ta ga kulturna baština hrani i oblikuje kao osobu i kao društveno biće. Tako i ova izložba pridonosi oblikovanju nas dionika otvorenja ove izložbe i njezinih posjetitelja“, rekao je nadbiskup te dodao: „Ova sakralna baština jedan je od najsnažnijih oblika kršćanskog svjedočenja ne samo umjetnika i naručitelja njihovih djela te onih osoba koje ta djela uprisutnjuju, nego je ona istodobno i mjesto našeg rasta u vjeri i vjernosti evanđelju“, rekao je, među ostalim, na svečanom otvorenju nadbiskup Hranić.

Autor: Žana Begić

Foto: Ika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)