ArtCaffe

ArtCaffe

Priča o fascinantnoj i Hrvatskoj nepoznatoj Evi Fischer na HTV-u

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u ponedjeljak, 30. siječnja, u 23.10 sati, na Prvome programu Hrvatske televizije održat će se televizijska premijera dokumentarnog filma „Eva Fischer“. Redateljica i scenaristica je Marijana Kranjec, a film je premijerno prikazan 25. siječnja u kino dvorani „30. svibnja“ u Daruvaru.

Evu Fischer obožavale su holivudske zvijezde, prijateljevala je s Morriconeom, Chagallom, Dalijem i Picassom, a iako je rođena u Hrvatskoj, našoj je javnosti ostala nepoznata.
Eva Fischer kći je posljednjeg daruvarskog rabina, koja je svjetsku slavu stekla u Rimu. Očeva služba obitelj je odvela u Srbiju, a Drugi svjetski rat zauvijek je razorio. Oca su ubili nacisti, a Eva, majka i maleni brat preživjet će, među ostalim, i zahvaljujući Evinu slikarskom umijeću.

Eva Fischer za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu grada Daruvara simbolično se vratila kući izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime. Priču o jedinstvenoj autorici, ženi koja je već sredinom prošlog stoljeća u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažavana, o žrtvi koja je o stradanju u holokaustu progovorila tek desetljećima poslije, priču o umjetnici, majci, sestri, prijateljici i učiteljici pričaju njezini najbliži, ali i ljudi čije je živote obogatila i na poseban način usmjerila.

Autor: Žana Begić

Fotografija: Facebook Grada Daruvara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)