ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Daniel Rafaelic

Daniel Rafaelić u ArtCaffeu otkriva što to povezuje Hrvatsku i egipatske starine

Daniel Rafaelić, čovjek širokih interesa, egiptolog, filmski teoretičar, sveučilišni profesor, istraživač filmskih arhiva i još puno toga. U ArtCaffeu govori nam o tome kako se zarazio filmskim virusom, kako je iz matematičke škole završio u egiptologiji i filmu, što nam to film donosi, gdje je tu sloboda i tko su po njemu veliki redatelji. Je li film lijepi san ili noćna mora, što mu je donio interes za Egipat i kako je to spojio s filmom? Otkriva nam i što to povezuje Hrvatsku i egipatske starine, što mu je donijelo studiranje u inozemstvu i koliko je bio ponosan kad su njegov tekst uvrstili među one najvažnijih egiptologa. Pogledajte emisiju i doznajte više o filmskim programima u HNK-u.

Emisiju pogledajte na povezici i kliknite subscribe kako biste mogli pratiti buduće objave:

Daniel Rafaelić, jedan je od najznačajnijih poznavatelja filma, njegove povijesti ali i trenutne situacije o čemu svjedoči njegov izbor u jedan od najvažnijih svjetskih žirija kao prvi koji na takav način predstavlja Hrvatsku. Govori i o tome kolika je odgovrnost analitičko pregledavanje nominiranih filmova, po nekad čak i po pet filmova dnevno. U opuštenom razgovoru saznat će te još puno zanimljivosti o njegovom životu i radu.

ArtCaffe_Daniel Rafaelic

Daniel Rafaelić rođen je 1977. godine u Bitoli, Makedonija. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zagrebu. Godine 1996. upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao povijest 2002. s temom “Amarna period egipatske povijesti umjetnosti”, a potom je 2003. na istom fakultetu upisao poslijediplomski studij Hrvatske povijesti, a 2006.  poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti. Od 2002. do 2010. godine radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu kao filmolog – arhivist. Od 2007. do 2009. bio je načelnik Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskoga gradiva. Od 2003. do  2008. također je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na katedri Povijest hrvatskog filma bio asistent u nastavi i ispitima.
DVD izdanje filma “Lisinski” (1944.) Oktavijana Miletića, nastalo i realizirano prema njegovoj ideji, proglašeno je izdanjem godine. Rafaelić je usmjeren prema istraživanju domaće i svjetske filmske povijesti, kao i istraživanju filmskih arhiva radi pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. U filmskim arhivima u Beču (2003.) i Berlinu (2008.) pronašao je i nakon 60 godina doveo u Hrvatsku te prikazao izgubljene filmove Oktavijana Miletića “Kroatisaches Baurenleben” (1943.) i “Agram. Die Hauptstadt Kroatiens” (1944).
Godine 2010. Danielu Rafaeliću je dodijeljena nagrada “Vjekoslav Majcen” Hrvatskog društva filmskih kritičara za doprinos istraživanju hrvatske filmske baštine. Od 2010. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta redovito drži tri izborna kolegija: Film kao povijesni izvor-film i propaganda, Stara povijest na filmu, Srednji vijek na filmu dočim. Od 2013. na Odsjeku za psihologiju započinje s predavanjima Psihopatologija i film.

Autor: Žana Begić


Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)