ArtCaffe

ArtCaffe

Puccinijeva „Lastavica“ premijerno u HNK-u Zagreb

 

 

„Lastavica“/“La Rondine“ Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija, temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta, prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine, a premijerno je izvedena u HNK-u u Zagrebu 21. listopada 2021.
Premijerom je ravnao maestro Lorenzo Passerini dok režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Hugo de Ana.

Autorski tim ispraćen je dugotrajnim pljeskom, a ovacijama su nagrađeni i solisti Lana Kos, Marija Kuhar Šoša, Alessandro Scotto Di Luzio, Santiago José Ballerini, Ljubomir Puškarić, Benjamin Šuran, Nikša Radovanović, Marin Čargo, Nina Franulović, Josipa Gvozdanić, Barbara Pijetlović, Dea Qivlaku, Nela Katalenić Klinar, Jurica Jurasić Kapun, Anabela Barić te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Autorica fotografija: Mara Bratoš

„Premijera opere ‘Lastavica’ za nas je iznimno važan događaj jer ta opera nikada nije izvođena u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i usudili bismo se reći da je ovo zagrebačka praizvedba. Uzbuđenje je veliko i jer se vraćamo operi nakon dugo vremena te se nadamo da ćemo opet uživati u velikim glazbeno scenskim djelima, opernih i baletnih sadržaja“, rekla je uoči premijere intendantica Dubravka Vrgoč.

Puccini je djelo skladao dvije godine, a u proljeće 1916. opera je bila završena. „Lastavica“ nije nikada igrala u zagrebačkom HNK-u te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela, iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

„’Lastavicu’ vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga sam u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je zanimljiv“, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian, istaknuvši kako mu se misao za postavljanje „Lastavice“ pojavila i prije negoli je došao u zagrebački HNK. U trenutku kada je doznao da njegov dugogodišnji prijatelj, redatelj Hugo de Ana, radi kompletan spektakl za predstavu, poželio ga je dovesti i u Hrvatsku.

„Lastavica“ je priča o djevojci visoka roda, ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatoga pariškog bankara Rambalda Fernandeza (Ljubomir Puškarić), koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. No, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

„Ovo je scenska opera i mislim da ju je bitno izvesti, a publici vjerujem da će se jako sviđati. Smatram premijeru ‘Lastavice’ odličnim početkom sezone i jako sam zadovoljan da smo ju uspjeli pripremiti“, izjavio je Surian.

 

Autor: ArtCaffe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)