ArtCaffe

ArtCaffe

Raspisan natječaj za dodjelu nagrade HGM-a “Ivo Vuljević”

Hrvatska glazbena mladež raspisala je natječaj za dodjelu nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za sveukupno djelovanje mladih glazbenika s naglaskom na najistaknutije umjetničko ostvarenje u 2023. godini.

Predloženi mogu biti mladi glazbenici državljani RH, pojedinačno te vokalni i instrumentalni ansambli. Svi prijavljeni na dan 31. prosinca 2023. godine moraju biti mlađi od 30 godina. Pravo podnošenja prijedloga imaju pojedinci, udruge, ustanove i organizacije.

Nagrada „Ivo Vuljević“ sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru dodjele Nagrade „Ivo Vuljević“ za 2023. godinu u suradnji sa Zagrebačkim solistima te koncerta u Zadru u suradnji s Festivalom Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Svečano uručenje Nagrade, uz prigodan koncert dobitnika/ce održat će se 7. prosinca 2023. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana.
Rok za podnošenje prijedloga je srijeda, 11. studenoga 2023. godine. Prijave moraju sadržavati biografije glazbenika, pregled djelovanja i najistaknutijih umjetničkih ostvarenja u 2023. godini te kratko obrazloženje.
Prijave treba poslati na adresu: Hrvatska glazbena mladež, Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb; s naznakom: ZA NATJEČAJ.
Ivo Vuljević (1919. – 1987.) ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom i kulturnom životu Zagreba i Hrvatske, između ostalog, kao direktor Zagrebačke opere (1958. – 1965.), Ansambla Lado (1966. – 1971.), ravnatelj Lisinskoga (1971. – 1986.), ali i regije bivše Jugoslavije: jedan je od osnivača Zagrebačkih solista, Simfonijskog orkestra JRT-a, Festivala Jugoslavenske muzike JRT-a u Beogradu, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba (danas Zagrebačke filharmonije), suosnivač Muzičkog biennala Zagreb itd.
Godine 1973. Ivo Vuljević nagrađen je Nagradom grada Zagreba, a 1985. Nagradom “Vatroslav Lisinski” Hrvatskog društva skladatelja. Od 1988. dodjeljuje se godišnja nagrada “Ivo Vuljević” Hrvatske glazbene mladeži za sveukupno djelovanje mladih glazbenika.
Autor: Žana Begić
Foto: HGM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)