ArtCaffe

ArtCaffe

Zagrebački mladi filharmoničari otvorili 6. Amadeusfest u Bjelovaru

U nedjelju, 22. 10. 2023., u Domu kulture u Bjelovaru svečano je otvoren 6. Amadeus fest nastupom Zagrebačkih mladih filharmoničara pod ravnanjem maestra Tonča Bilića te u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži.

Amadeus fest se kroz svojih šest godina održavanja dokazao kao jedan od vodećih festivala komorne glazbe u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, a Bjelovar je odabran, među ostalim, i stoga što se godina nastajanja grada poklapa s godinom rođenja velikog kompozitora, pa se može reći da su vršnjaci. Na svečanom otvorenju Festivala uvodnu riječ je imao gospodin Silvestar Štefović, načelnik Općine Štefanje i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, a otvorenim ga je proglasila posebna izaslanica ministrice kulture i medija Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva.

#jasnavanicekfila, #artcafee, #Amedeusfest#silvestarstefovic, #artcaffe, #amadeusfest

Jasna Vaniček-Fila                                                                       Silvestar Štefović

Festival su pokrenuli glazbenici podrijetlom iz Bjelovara, koji djeluju kao glazbeni pedagozi te članovi ansambala diljem zemlje i inozemstva, a okupljeni su u Bjelovarskoj udruzi glazbenih umjetnika koju vodi profesor Hrvoje Pintarić, koji je ujedno i umjetnički ravnatelj Amadeus festa.

Zagrebački mladi simfoničari izveli su djela W. A. Mozarta: Serenada za puhače u Es-duru (izbor) te A. Dvořáka: Serenada za puhače u d-molu (izbor).

U nastavku Festivala slijede nastupi, u ponedjeljak, 23. 10., Puhačkoga kvinteta „Lisinski“ te 24. 10. Bjelovarskog trija. Puhački kvintet “Lisinski” (u sastavu: Bernarda Bilušić, oboa, Mateja Šarlija Bilić, flauta, Ante Krpan, klarinet, Hrvoje Pintarić, rog, te Šime Vuksan, fagot) izvodit će djela J. Haydna Divertimento, W. A. Mozarta Le nozze di Figaro: Sinfonia, J. Iberta Trois Pieces Breves te F. Farkasa Antiche Dance Ungheresi. Bjelovarski trio (u sastavu: Vanda Novoselec, violina, Viktor Ključarić, saksofon, Vedran Milić, klavir) u utorak, 24.10., izvest će Mozartov Zwei leichte Trios nach zwei Divertimenti K.V. 252 i K.V.240, Sorkočevićevu Sonatu u g-molu za violinu, violončelo i klavir te Beethovenov Erstes Trio, op. 1. no 1.

Festival podupire Ministarstvo kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar te drugi.

Poveznica na snimku otvorenja i koncerta: https://www.youtube.com/live/XcFBfv8QNUU?si=5l9-ygUbCN_qV9eV

Autor: Žana Begić

Foto: Ivan Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)