ArtCaffe

ArtCaffe

Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU-a u Splitu

U Splitu je u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad otvorena izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“.

Izložba prikazuje kiparsku baštinu iz fundusa Gliptoteke HAZU-a s lokaliteta antičke Salone, glavnoga grada rimske provincije Dalmacije, koja je naš najistaknutiji arheološki lokalitet s višestoljetnim kontinuitetom života grada. Salona je prikazana kroz povijesni razvoj otkriven tijekom arheoloških istraživanja, kojima su iznesene na svjetlo dana pojedine urbanističke cjeline i monumentalne građevine. Važnost Salone prikazana je i kroz arhivsku, fotografsku i video dokumentaciju, popraćeno tlocrtima, zračnim snimkama te 3D modelima.

Izložbom se želi istaknuti važnost Gliptoteke HAZU-a kao jedinstvene ustanove u Hrvatskoj koja sa svojim specifičnim zbirkama odljeva ima mogućnost cjelovitog prezentiranja kiparske baštine razasute po raznim gradovima i državama te ih okuplja na jednom mjestu.

Iz Zbirke sadrenih odljeva antičkih spomenika Gliptoteke HAZU-a skulptura Salone je najbrojnija, obuhvaća javnu i grobnu plastiku te bogatu arhivsku dokumentaciju. Ovo je svojevrstan tematski uvod u budući stalni postav muzeja koji krajem ove godine kreće u veliku obnovu.

Izložba prigodno obilježava 200 godina istraživanja toga najznačajnijeg antičkog lokaliteta, a bila je postavljena u Gliptoteci HAZU-a. Autorice izložbe su prof. dr.sc. Jasna Jeličić Radonić i  dr. sc. Magdalena Getaldić, kustosica Gliptoteke.

 

Autor: ArtCaffe

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)