ArtCaffe

ArtCaffe
Ivo Štivičić

Napustio nas je Ivo Štivičić veliki majstor televizijskih i filmskih pisanih formi

Ivo Štivičić, rođen je 13. svibnja 1936. u Rešetarima, a nakon završene gimnazije u Novoj Gradiški studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na tadašnju zagrebačku televiziju došao je 1958. godine, a od 1992. do 1995. bio je urednik Dramskog programa HTV-a, potom je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti.

Štivičić je već svojom prvom tv dramom “Balkon” iz 1959. osvojio gledateljstvo, a nedugo nakon toga slijedile su “Vražji otok”, Vučjak”, “Treći je došao sam”, “Treba zaklati pijetla”, “Mokra koža”, “Mirotvorci”, “Jednog dana ili nešto kasnije”, a 1963. napisao je  i scenarij za dugometražni igrani film “Dvostruki obruč” gdje je surađivao sa legendarnim Nikolom Tanhoferom.

Zatim je uslijedilo njegovo najpoznatije djelo, igrana serija “Kuda idu divlje svinje” koju je po njegovom scenariju režirao Ivan Hetrich. Serija je emitirana 1971. u deset epizoda, a glumili su Ljubiša Samardžić, Fabijan Šovagović, Ivo Serdar, Mladen Crnobrnja i drugi.

kuda idu divlje svinje
Serija: Kuda idu divlje svinje

Štivičić kasnije piše i scenarij za dugometražni igrani film “Horvatov izbor”, prema drami Miroslava Krleže i u režiji Eduarda Galića a glumili su Mira Furlan, Rade Šerbedžija, Milena Dravić, Fabijan Šovagović, Mustafa Nadarević i drugi.  Film tematizira 1918. godinu, razdoblje koje će u društvenom i političkom smislu biti ključno za povijest ovih prostora, a kojim se Štivičić često bavio. 2016. godine objavio je knjigu Antologijske drame uz ranije “Apel” iz 1965., “Kokošari” 1968., “Puška u cik zore” 1981. i “Tamburaši” 1982..

Ivo Štivičić, jedan je od najznačajnijih urednika HRT-a/Tv Zagreba i nagrađen je nagradom “Vladimir Nazor” za životno djelo u području filmske umjetnosti, te za svoj televizijski rad, 2000. godine “Nagradom Ivan Šibl” a 2006. godine primio je i “Nagradu grada Zagreba”.

Autor: redakcijski tekst

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)