ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Vadym Kholodenko u Knezevom dvoru (7)

Ukrajinski pijanist Vadym Kholodenko nastupio u Kneževom dvoru u programu Dubrovačkih ljetnih igara

Ukrajinski pijanist Vadym Kholodenko predstavio se festivalskoj publici Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora, duboko dojmivši sve prisutne svojom virtuoznošću i vještinom.

Na programu Vadyma Kholodenka bila je neobično ekspresivna Traced Overhead renomiranog suvremenog skladatelja Thomasa Adesa čije, gotovo delirične, dionice zvukovno oslikavaju, kako i sam skladatelj navodi, stare sakralne prikaze anđela koji se u snopu svjetlosti uzdižu prema nebesima. Kholodenko je u svojoj virtuoznoj interpretaciji zorno dočarao taj sjajan “excelsior”, neumoljivo kretanje prema gore, vodeći publiku k glazbenim vrhuncima spretno i s lakoćom. Dva Schubertova komada pijanist je jednako sjajno izveo, prvo Sonatu za klavir u Es-duru pa zatim Tri klavirska komada. Dok je Sonata Dvor ispunila svjetlošću i vedrinom, ćudljiva Tri klavirska komada, koje je već oslabjeli Schubert skladao pred konac svog mladog života pa ih je priredio i objavio Johannes Brahms, bila su moment kontrastirajuće melankolije čime je naglašen završni Allegro s kojim se zaključilo na živoj optimističnoj noti.

ArtCaffe_VadymKholodenko_DLJI
ArtCaffe Vadym Kholodenko

Kholodenko, koji slovi kao jedan od glazbeno najdinamičnijih i tehnički najnadarenijih mladih pijanista na glazbenoj sceni, zaokružio je program jednom od Prokofjevljevih tzv. ratnih sonata, točnije Klavirskom sonatom br. 7. Skladba vrvi emocijama, a na trenutke nevjerojatno silovitim burnim kromatičnim stavcima, suprostavljena je sentimentalna melodija u samom srcu djela kojom kao da autor poručuje da usprkos svim nemirima, prkosno živi nada. Sve je te dubine briljantno iznio Kholodenko, tehnički dojmljivo i dinamički vješto, ali ponajviše senzibilno i elegantno ekspresivno što je na poseban način osjetila i publika koja je najjači aplauz podarila upravo toj skladbi. Dugotrajnim pljeskom pozivan na naklon više puta, ukrajinski pijanist zahvalio je publici izvevši delikatno djelo Bagatele, op. 1 skladatelja i sunarodnjaka Valentina Silvestrova.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: DLJ/Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)