ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Ivo Pogorelić

Veliki Ivo Pogorelić uskoro pred zagrebačkom publikom

U novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom nastupa jedan od najvećih pijanista današnjice, maestro Ivo Pogorelić. To je sjajna vijest za sve ljubitelje dobre glazbe, a napose za one koji ga do sada nisu imali prilike vidjeti u živo.

Maestro Ivo Pogorelić, svoju uspješnu međunarodnu karijeru počeo je davne 1980., točnije nakon sudjelovanja u 10. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, na kojem je iz razloga koji nikad do kraja nisu razjašnjeni, eliminiran prije finala. Ta kontroverzna i neutemeljena odluka rezultirala je nezadovoljstvom pojedinih članova žirija, koji su prosvjedujući napustili natjecanje, a glasovita Martha Argerich svoju je odluku o odlasku objasnila time što je Pogorelića nazvala genijem! Na krilima golemog zanimanja koje je pobudio, zahvaljujući nekonvencionalnim interpretacijama, zadivljujućoj tehnici i inovativnom pristupu pijanističkoj literaturi, Pogorelić je stekao reputaciju pijanista izvanrednih mogućnosti i, iznad svega, suvremenog duha.

Program skorog koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinkog:

Frédéric Chopin: Poloneza-fantazija u As-duru, op. 61
Frédéric Chopin: Sonata u b-molu, br. 3, op. 58
Frédéric Chopin: Fantazija u f-molu, op. 49
Frédéric Chopin: Uspavanka u Des-duru, op. 57
Frédéric Chopin: Barkarola u Fis-duru, op. 60

Upravo u spomenuto vrijeme, odazivajući se pozivima brojnih prestižnih koncertnih organizatora, počeo je intenzivan niz koncerata u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Japanu. Nakon prvoga nastupa u njujorškom Carnegie Hallu 1981., slijedile su senzacionalne izvedbe na najvažnijim koncertnim podijima svijeta, solističke i uz ugledne orkestre, poput Berlinske i Bečke filharmonije, Londonskog, Bostonskog i Čikaškog simfonijskog orkestra, Njujorške i Losanđeleske filharmonije, orkestara Tonhalle i Concertgebouw te s vodećim dirigentima, poput Claudija Abbada, Seijija Ozawe, Charlesa Dutoita, Marissa Jansonsa…

Istovremeno, maestor se posvetio studijskom snimanju. Debitantski album bio je Chopin Recital, za Deutsche Grammophon (1981.), a postao je najprodavaniji album klasične glazbe ubrzo nakon objave. Sljedeće godine je, kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophona, počeo snimati kontinuirano na radost mnogobrojnih obožavatelja diljem svijeta. Kultivirajući duh europske glazbene i kulturne tradicije kojoj pripada sa svim pijanističkim naslijeđem i umjetničkim doprinosima, Pogorelić nastavlja izvoditi kapitalna djela solističke i koncertne literature na pozornicama Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Dalekog istoka.

U središtu njegova impresivnog repertoara, na koji neprestano dodaje nova djela, posljednjih su godina opsežni ciklusi Schumanna, Brahmsa, Debussyja, Ravela, Rahmanjinova, Stravinskog i Frédérica Chopina koji je na programu njegova sljedećeg zagrebačkog gostovanja u Dvorani Lisinski koji se s nestrpljenjem očekuje.

Autor: Nikola

Fotografija: KD Lisinski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)