ArtCaffe

ArtCaffe
@dubrovackeljetneigre @zagrebackisolisti @marijapavlovic @knezevdvor @artcaffe

Zagrebački solisti i Marija Pavlović sjajnim koncertom u Kneževom dvoru počastili vjernu publiku na Dubrovačkim ljetnim igrama

Zagrebački solisti  već su vrsta pozitivne glazbene tradicije Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) jer su na njima dosad nastupili više od sto puta, a mnogi od tih koncerata bili su izvedeni s uistinu renomiranim domaćim i svjetskim solistima. Jedna od solistica s kojom su imali sjajne nastupe naša je velika klaviristica Martina Filjak, koja je izabrana za čelnu osobu DLJI-a. Ovaj nastup, pak, Zagrebački solisti izveli su s također sjajnom solisticom, klarinetisticom Marijom Pavlović.

@dubrovackeljetneigre @zagrebackisolisti @marijapavlovic @knezevdvor @artcaffeTako smo imali prigodu i u 74. sezoni DLJI-a uživati u iznimnoj glazbenoj suradnji, kakve mogu ostvariti  glazbeni ansambli poput Zagrebačkih solista i virtuozi kao što je klarinetistica Marija Pavlović. Oni su, nakon dvadeset i četiri godine, zajedno nastupili u atriju Kneževa dvora i sjajnim komornim koncertom oduševili festivalsku publiku.

Koncert je počeo skladbom Felixa Mendelssohna San Ivanjske noći, nadahnutom Shakespeareovom istoimenom komedijom, a Zagrebački solisti već su na samom početku osvojili okupljene u Dvoru. Nakon plesnog Divertimenta, No. 1, Op. 20 Lea Weinera i zanosnih taktova tradicionalnog mađarskog duha, klarinet virtuozne Marije Pavlović zablistao je kroz Koncert za klarinet i gudače Brune Bjelinskog.

@dubrovackeljetneigre @zagrebackisolisti @marijapavlovic @knezevdvor @artcaffe Tehnička i izvedbena kvaliteta dubrovačke glazbenice sjajno se stopila s jednim od najboljih komornih ansambala svijeta, koji uskoro obilježava 70 godina uspješnog djelovanja. U Zagrebačkim solistima sviraju redom sjajni glazbenici, pod vodstvom koncertmajstora i sjajnog violinista Sretena Krstića.

Pogledajte gostovanje Sretena Krstića u ArtCaffeu i ne zaboravite kliknuti subscribe kako biste lakše pratili buduće objave:

Marija Pavlović, svojim solističkim dionicama publiku je počastila i Piazzolinim Oblivionom “za ovu vruću dubrovačku večer”, kako je rekla na koncertu. Drugi dio programa donio je mnogima omiljeni klasik Pjotra Iljiča Čajkovskog, Serenadu za gudače u C-duru, Op. 48, njegov hommage Mozartu i naklon serenadama prethodnih generacija. Sjajne gudače publika je nagradila glasnim pljeskom, nakon čega su zasvirali dva glazbena dodatka – tehnički izazovnog Vilinskog kralja Franza Schuberta, djelo inspirirano Goetheovom pjesmom istoga imena, koje slovi kao jedna od ključnih kompozicija 19. stoljeća uopće, a zatim je posljednji stavak Haydnove Simfonije br. 88 otpratio zahvalnu publiku vedrim rondom.

@dubrovackeljetneigre @zagrebackisolisti @marijapavlovic @knezevdvor @artcaffeKao što smo napomenuli, Zagrebački solisti ulaze u jubilarnu 70. godinu postojanja, a veliki jubilej planiraju obilježiti nizom atraktivnih nastupa, ali i izdavanjem monografije i premijerom dokumentarnog filma. Film se snima kroz razdoblje od proteklih nekoliko godina, a kreativna ekipa Dubrovnik produkcije, klastera unutar kojeg djeluju Unimedia, Opis film i drugi članovi, zabilježila je mnoge zanimljive trenutke i prikupila veliku količinu arhivske građe, pa se očekuje da će film na atraktivan i moderan način prikazati povijest ovog velikog ansambla.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: DLJI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)