ArtCaffe

ArtCaffe
@dubrovackiplesskugom @vesnamijovic @artcaffe @dubrovackabastina

“DUBROVAČKI PLES S KUGOM: VRIJEME LAZARETA NA PLOČAMA” knjiga Vesne Miović nakon Travnika predstavljena i pred domaćom publikom

Vesna Miović, kao autorica i renomirana stručnjakinja, već odavno zaslužuje pažnju šire kulture javnosti jer njezini tekstovi ponovo otkrivaju priče sačuvane  duboko u arhivskoj građi. Ova autorica svojom novom knjigom opet je pomaknula granice i povisila kriterije za kreativnu interpretaciju povijesti, na zabavan, ali ništa manje i edukativan način.

@dubrovackiplesskugom @vesnamijovic @artcaffe @dubrovackabastinaU organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a, u Dubrovniku, 6. srpnja, u prepunoj V.  lađi Lazareta predstavljena je knjiga  dr. sc. Vesne Miović: “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”. To je ujedno prvo domaće predstavljanje ove knjige, koja je prethodno predstavljena u Travniku, u lipnju ove godine.

Vesna Miović  međunarodno je priznata istraživačica povijesti osmansko-dubrovačkih odnosa i povijesti dubrovačkih Židova. U svojim radovima  u više navrata bavila se Lazaretima na Pločama: prvo kada je prije dvadesetak godina proučavala ulogu osmanskog emina koji je stanovao u Lazaretima, potom u sklopu monografije „Lazareti u Dubrovniku“ izdane prigodom završetka projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“.

Pogledajte video s predstavljanja knjige:

Knjiga “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama” daje dosad najcjelovitiji prikaz jedinstvenog i iznimno učinkovitog dinamičnog sustava obrane od kuge, zahvaljujući kojem je Dubrovačka Republika uspješno branila živote stanovnika i ekonomski opstanak. Pored toga, donosi i nove spoznaje o povijesti svih dubrovačkih lazareta do pada Republike; o nastanku, radu i organizaciji sanitarnog kordona te o iznimno važnoj ulozi vlastele koja je bila u prvim redovima obrane od kuge.

@dubrovackiplesskugom @vesnamijovic @artcaffe @dubrovackabastinaKnjigu su, osim autorice, predstavile akademkinja Nella Lonza i specijalistica infektologije i pedijatrijske infektologije doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić. Moderatorica predstavljanja bila je voditeljica Odjela za kulturna događanja i obrazovne programe u Dubrovačkoj baštini Zrinka Lucianović.

 

@dubrovackiplesskugom @vesnamijovic @artcaffe @dubrovackabastinaAutorica je na kraju predstavljanja, umjesto planiranog vođenja kroz Lazarete, mnogobrojnoj publici pročitala povijesni putopis o boravku četiriju Sarajki u Lazaretima na odlasku i povratku iz Aleksandrije krajem 18. stoljeća. Pripremila ga je vješto koristeći niz stvarnih događaja i anegdota iz tog razdoblja koji se zabilježeni u dokumentima koje čuva prebogati Državni arhiv u Dubrovniku.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Arhiva Dubrovačka baština/Lazareti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)