ArtCaffe

ArtCaffe
@priceozenama @lazareti @dubrovackabastina @kreativnacetvrtlazareti

„PRIČE O ŽENAMA: MITSKI LIKOVI I REALNOST KROZ MUZEJSKE PREDMETE“ – izložba u dubrovačkim Lazaretima

Dubrovački Lazareti jedan su od najatraktivnijih galerijskih, ali i općenito ambijenata prilagođenih za kulturna događanja. Tijekom godine u njima se održava niz događanja, od izložbi, predstavljanja knjiga, jazz festivala, koncerta, plesnih i drugih performansa te drugih događanja koja pridonose kulturnom životu Dubrovnika, ali zbog umjetničke i organizacijske razine i nacionalnoj kulturnoj ponudi.

@priceozenama @lazareti @dubrovackabastina @kreativnacetvrtlazaretiU organizaciji Dubrovačke baštine d.o.o. i Dubrovačkih muzeja, 5. srpnja je u II. lađi Lazareta otvorena gostujuća izložba „Priče o ženama: mitski likovi i realnost kroz muzejske predmete“. Izložba je plod suradnje dvanaest muzejskih djelatnica i djelatnika iz devet slovenskih muzeja i donosi dvanaest priča o ženama u rasponu od 2700 godina: od 7. stoljeća prije Krista pa sve do polovine 20. stoljeća. Posredstvom muzejskih predmeta i mitova, publika ima prigodu upoznati ženu kao majku, suprugu, robinju, kraljicu, ljubavnicu, metaluršku radnicu, putnicu, pa čak i žene pomorce. U trenutku kada je preispitivanje tradicionalne uloge žene u središtu svjetske pozornosti, autori izložbe postavili su si za zadaću potaknuti posjetitelje na kritičko promišljanje o tome je li današnje vrijeme ženama više dalo ili oduzelo.

@priceozenama @lazareti @dubrovackabastina @kreativnacetvrtlazaretiKako danas živimo u vremenu koje s jedne strane donosi emancipaciju ženama i oslobađaju žensku energiju, tako je istodobno zbog retrogradnih trendova iznimno važno osvještavati potrebu ženske ravnopravnosti i emancipacije. Žene svojim djelovanjem oslobađaju veliku društvenu energiju i tzv. ženskim principima utječu na drukčiji pogled na svijet i drukčiji društveni razvoj, a osobito važno zbog nenasilnog rješavanja konflikata i poticanja svekolike društvene jednakosti.

@priceozenama @lazareti @dubrovackabastina @kreativnacetvrtlazaretiNa otvaranju su govorili voditeljica Odjela za kulturna događanja i obrazovne programe u Dubrovačkoj baštini Zrinka Lucianović, voditelj Arheološkog muzeja i kustos izložbe dr. sc. Domagoj Perkić, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, kustosica, arheologinja iz Dolenjskog muzeja iz  Novog Mesta Petra Stipančić, a izložbu je otvorila direktorica Jasna Dokl Osolnik. Petra Stipančić provela je posjetitelje po izložbi i oduševila ih pričama o ženama iz prošlosti; od nepoznate kneginje iz željeznog doba, preko mitske Europe do prvih žena radnica, pomoraca i svjetskih putnica. Izložba ostaje otvorena do 3. kolovoza 2023. godine.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Arhiva Lazareti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)