ArtCaffe

ArtCaffe
Ingolf Turban

Zagrebački solisti odličnim koncertom završili 68. koncertnu sezonu

U subotu, 11. lipnja 2022., u dvorani “Blagoje Bersa” u Muzičkoj akademiji u Zagrebu završena je 68. koncertna sezona Zagrebačkih solista, odličnim koncertom pod ravnanjem maestra Sretena Krstića, na kojem je gostovao solist na violini Ingolf Turban, izvodeći Paganinija.

Zbog u potresu oštećenoga Hrvatskog glazbenog zavoda, Zagrebački solisti svoju koncertnu sezonu izmjestili su u dvoranu “Blagoje Bersa”. Iako prekrasno uređena, solidnog kapaciteta od nekoliko stotina mjesta, dvorana ipak ne može potpuno zamijeniti ambijent niti akustiku Hrvatskoga glazbenog zavoda, na koju su naučili stalni posjetitelji koncerata komorne glazbe. Naime ova dvorana je projektirana više kao “gluha soba” unutar tonskog studija i vjerujemo da je odlična za studijsko snimanje velikih orkestara, ali upravo zbog toga ima veliki akustički hendikep za održavanje prvoklasnih koncerata kao što je to bio ovaj.

Blagoje Bersa Zagrebački solisti

Velika pozitivna energija koju su tijekom koncerta unijeli članovi ansambla, kao i virtuozan nastup solista na violini Ingolfa Turbana, a sve pod umjetničkim vodstvom i ništa manje atraktivnim izvedbama na violini maestra Krstića, ipak su na trenutke djelovali “zagušeno”. No to ipak nije značajno utjecalo na umjetničku razinu izvedbi kao ni na reakcije publike. Među posjetiteljima su viđeni i glazbeni autoriteti poput akademika Frana Paraća, koji je vidno uživao u violinističkim bravurama kao i neki od bivših članova Solista, poput profesora Marija Ivelje, koji još  budno prati i emotivno sudjeluje u svakoj pojedinoj izvedbi.

Nažalost, neke loše navike iz HGZ-a prenesene su i u ovu dvoranu, a to je ponajprije  nedovoljna briga za vizualno, odnosno nepotrebno i zastarjelo pozicioniranje mikrofona na sredinu bine, što značajno kvare dojam i umanjuje doživljaj publike prikrivajući soliste. Pritom nismo sigurni da postižu vrhunske akustičke rezultate te adekvatnu tonsku snimku, osobito stoga što se takve stvari već odavno rješavaju drugačijim tehničkim rješenjima, kao što su viseći mikrofoni ili mikrofoni postavljeni na stalke sa strane.

Zagrebački solisti u ovoj su sezoni imali i nekoliko promjena među stalnim članovima, pa je spomenti profesor Ivelja prepustio gudalo svom nasljedniku Anatalu Pappu, koji se iz koncerta u koncert sve bolje snalazi, pokazujući svoje kvalitete. Na ovom koncertu imali smo prilike vidjeti i mlade snage na vilončelima, za koje ne znamo jesu li na putu da postanu stalni članovi, ali sudeći po izvedbama na ovom nastupu imaju potencijala za to.

ArtCaffe Ingolf Turban

Ingolf Turban nastupao je kao solist u mnogim poznatim koncertnim dvoranama kao što su Berlinska i Muenchenska filharmonija, Kennedy centar u Washingtonu, dvorana Avery Fisher u New Yorku, Tonhalle u Zürichu, Goldener Saal Wiener Musikvereina u Beču i La Scala u Milanu. Surađivao je s brojnim eminentnim dirigentima, među kojima se ističu Sergiu Celibidache, Charles Dutoit, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, Jun Märkl i Marcello Viotti. Osim poznatih većih violinskih djela, Ingolf Turban posvetio se i izvođenju rijetko i nikada izvedenih djela. Za svoje virtuozne izvedbe djela Niccole Paganinija dobio je priznanje kritike. Nastupao je s Njujorškom filharmonijom u ožujku 2006. godine, a snimio je i šest violinskih koncerata (Telos Records) i televizijski dokumentarac Paganinis Geheimnis” (Paganinijeva tajna) za merkur.tv. Izvodi djela svih žanrova i razdoblja, a snimio je više od 40 albuma.

Godine 2005. Ingolf Turban osnovao je komorni orkestar “I Virtuosi di Paganini”. Godine 2006., nakon što je jedanaest godina predavao na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu, prihvatio je poziv da preuzme katedru violine na Sveučilištu za glazbu i kazalište u Münchenu, u Njemačkoj.

Pljesak za 68. sezonu Zagrebačkih solista

Možemo zaključiti da su Zagrebački solisti tijekom svoje 68. koncertne sezone još jednom dokazali svoj umjetnički status i opravdali tradiciju. Vjerujemo da je publika već rezervirala svoje pretplate za sljedeću sezonu u kojoj su najavljeni odlični programi i vrhunski gosti solisti. Sve u svemu, veliki pljesak.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)