ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_1_Iva Hraste Soco

Pred punim foyeom, Iva Hraste Sočo predstavila novi smjer HNK u Zagrebu i repertoar za sljedeću sezonu

Dr. sc. Iva Hraste Sočo, nova intendantica Hrvatskoga narodnog kzališta u Zagrebu, predstavila je 14. lipnja repertoar nove, 162. kazališne sezone središnje nacionalne kazališne kuće. Kako je Hraste Sočo najavila, “u novoj sezoni čeka nas kanonski repertoar koji će se čitati na moderan i inovativan način, u dijalogu sa svijetom u kojem živimo, ali i suvremeni naslovi koji su se nametnuli svojom umjetničkom vrijednošću. Mjesto na sceni pronaći će velika imena, kao i mladi umjetnici. Vjerujem da će spoj klasičnog i modernog, iskustva i mladosti rezultirati sjajnim i rado gledanim naslovima“.

Otvaranje velikim Opernim gala koncertom

Novu sezonu i glazbeni program otvorit će 18. rujna 2022. veliki Operni gala koncert, kojim će ravnati eminentni hrvatski dirigent Ivan Repušić, a nastupit će operni solisti: tenor Piotr Beczala, uz zbor i orkestar HNK. Prvu opernu premijeru – Verdijev „Nabucco“ očekujemo u listopadu s dirigentom Pierom Giorgiom Morandijem i režiserom Giancarlom del Monacom. Postavit će se i „Šišmiš“ Johanna Straussa ml., kao i „Die Fledermaus“, koja se  na zagrebačku pozornicu vraća uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića.

ArtCaffe_3_Iva Hraste Soco

Posebna briga o domaćim autorima

„U ovoj sezoni,  osim velikih inozemnih naslova koji su dio operne tradicije, želimo skrenuti pozornost na hrvatske skladatelje 20. i 21. stoljeća. Smatram da moramo njegovati svoju kulturnu baštinu i educirati, posebno mladu publiku, o sjajnim djelima domaće operne literature“, istaknula je Hraste Sočo.

HNK u Zagrebu će u koprodukciji s Muzičkim biennaleom Zagreb, praizvesti djelo hrvatskog skladatelja Ive Josipovića – operu „Lennon“ na libreto Marine Biti. Praizvedba će biti na zatvaranju MBZ-a 22. travnja 2023. godine, a taj dan bit će obilježen bijenalskim događanjima u kazalištu. Na  repertoaru će se naći i djela Borisa Papandopula i Jakova Gotovca. Nakon više od 80 godina, opera „Amfitrion“, temeljena na duhovitom libretu Mije Štimca i Enrica Goliscianija, napisana prema istoimenom Molièrovom djelu, bit će postavljena u koprodukciji s umjetničkim akademijama, predvođenima zagrebačkom Muzičkom akademijom.  Jednočinku „Stanac“ Jakova Gotovca, napisanu u suradnji s libretistom Vojmilom Rabadanom, prema Držićevoj komediji „Novela od Stanca“, operni ansambl premijerno će izvesti u atriju Klovićevih dvora. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, u režiji Hrvoja Korbara. Također, planiraju se pozvati i istaknuti umjetnici koji djeluju u inozemstvu, uz spomenutog Ivana Repušića, a to su Renata Pokupić, Max Cenčić, Evelin Novak, Jelena Kordić, Goran Jurić, Leon Košavić, Katarina Livljanić s produkcijom Hekuba i drugi.

ArtCaffe_6_Iva Hraste Soco

Dramski repertoar

„U dramskom repertoaru naglasak smo željeli staviti na svjetsku i hrvatsku klasiku te domaći i međunarodni suvremeni tekst. Kroz pet premijera publika će ponovo na sceni vidjeti djela Molièra i Krleže, kao i Marine Vujčić, Hanocha Levina i Éric-Emmanuela Schmitta“, objasnila je svoj koncept dramskog repertoara nova intendantica. Svoju prvu izvedbu u povijesti zagrebačkog HNK u listopadu će doživjeti Molièrov „Don Juan“, koji će režirati nagrađivani redatelj Dejan Projkovski. U godini obilježavanja 400. obljetnice smrti znamenitoga pisca, Hrvatsko narodno kazalište prikazat će njegov poznati rukopis kroz ovu veliku ansambl-predstavu, uz pokroviteljstvo francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

Druga dramska premijera bit će „Plodna voda“ – novi dramski tekst suvremene hrvatske spisateljice Marine Vujčić, koji je 2020. nagrađen najvažnijom hrvatskom nagradom za neobjavljeni dramski tekst, prvom nagradom “Marin Držić”. Premijera je predviđena za prosinac, a režirat će ga Nenni Delmestre. Iako napisan još 1997. godine, „Ubojstvo“ Hanocha Levina svojom radnjom o nasilju, osveti i neprekinutu lancu kažnjavanja režirat će  Ido Rosenberg, nagrađivani izraelski redatelj i profesor telavivskog sveučilišta. Predstava će biti odigrana pod pokroviteljstvom i sponzorstvom izraelskog veleposlanstva u Zagrebu.

Nakon više od dva desetljeća, na sceni HNK u Zagrebu premijerno će biti izvedena Krležina „Leda“, koja kao završni dio glembajevskoga ciklusa groteskno predstavlja zrcalo uspona i potpunog raspada jedne obitelji. Svojevrsnu zagrebačku vizuru ovog djela unijet će režija Franke Perković.

Još jednu dramsku premijeru sezone 2022./2023. režijski potpisuje doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, koja je predstavom „Enigmatske varijacije“ Éric-Emmanuela Schmitta doživjela veliki uspjeh u Talijanskoj drami HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Ovo uprizorenje izvest će se u koprodukciji s riječkim nacionalnim kazalištem, a bit će izvedeno u intimnom okruženju Tonske dvorane HNK u Zagrebu u siječnju 2023.

ArtCaffe_2_Iva Hraste Soco

Baletni program

Baletnu sezonu otvara Baletna gala večer na kojem će, uz baletne soliste i ansambl te Orkestar HNK u Zagrebu nastupiti: Roberto Bolle, Melissa Hamilton, Nicoletta Manni, Timofej Andrijashenko, Daniil Simkin i Tatiana Melnik. Prva baletna premijera je koprodukcija s riječkim HNK-om Ivana pl. Zajca – balet „Spartak“ Arama Hačaturjana. U zagrebačkom Baletu „Spartak“ nikada nije izvođen kao cjelovito baletno djelo te će ova koreografija Jirija Bubeničeka 27. siječnja 2023. biti prvo uprizorenje ovoga baleta.

Inspirativna drama Henrika Ibsena „Peer Gynt“, zahvaljujući Edwardu Griegu, postala je tzv. evergreen klasične glazbe. Ovo slavno djelo u svojoj kultnoj koreografiji, koprodukciju sa SNG-om Maribor, koreograf Edward Clug kao novu veliku ansambl-predstavu postavit će u zagrebačkom Baletu u ožujku 2023.

Još jedna koprodukcija s riječkim nacionalnim kazalištem bit će balet „Čajkovski“. Životno putovanje čuvenoga skladatelja svojom će koreografijom prikazati mladi španjolski plesač i koreograf Cayetano Soto. U ovoj koprodukciji u zagrebačkom HNK sudjelovat će Orkestar Opere HNK u Zagrebu uz baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

ArtCaffe_7_Iva Hraste Soco

Krajem sezone zagrebački će Balet u jednoj večeri predstaviti čak tri suvremena baletna djela (Triple Bill): „Prelaženje linije“, renomiranih europskih koreografa mlađe generacije Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippa Kratza.

Iva Hraste Sočo u repertoar kuće uvest će i nekoliko novih programa: Operni festival Zagreb, kojim će se na kraju svake sezone predstaviti  najbolje produkcije hrvatskih nacionalnih kazališta i europskih teatara iz Srednje i JI Europe. Ovaj Festival će poslužiti i kao platforma za bolje povezivanje generički sličnih opernih kuća u sezoni 2022./23., gdje će se uz HNK u Zagrebu uključiti operne uspješnice HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, HNK Osijek, Split, SNG Maribor i Teatro Verdi Trieste. Uz Komorni ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije i HNK u Zagrebu, glazbenici Zagrebačke filharmonije i Orkestra HNK u Zagrebu, u ciklusu komornih koncerata nedjeljom ujutro u foyeru kazališta omogućit će publici novi oblik orkestralnog zvuka i djelovanja članova obaju orkestara. HNK u Zagrebu i Filharmonija će nastaviti suradnju i na drugim projektima.

Filmski programi

Kako nacionalno kazalište treba imati sluha i za druge vrste umjetnosti kojima se veliča operna, baletna i dramska umjetnost, pokreće se projekt „Filmski trezor HNK“. „Filmski trezor HNK redovita je serija projekcija koje će se održavati jednom mjesečno, tri večeri zaredom, u Tonskoj dvorani kazališta. Svaka je od tri večeri posvećena operi, drami ili baletu. Projekcijama prethodi uvod povjesničara filma Daniela Rafaelića i razgovor s nekim od aktera filmova i emisija”, najavila je Hraste Sočo.  

Dodatni sadržaj pružit će teatrološke, muzikološke i baletne tribine u suradnji sa strukovnim udrugama koje će se organizirati u foyeru kazališta.

„Kako bismo postigli homogenizaciju hrvatskoga kazališnog prostora i podizanje repertoarne kvalitete u svim hrvatskim nacionalnim kazalištima, bolju disperzivnost programa i veću ekonomičnost u poslovanju te razvoj publike, odlučili smo uvesti novosti i u kazališne pretplate. Po prvi put uvodimo pretplatu K-HNK kroz koju će zagrebačka, ali i publika ostalih hrvatskih gradova, moći vidjeti recentnu produkciju hrvatskoga glumišta. Suradnja će se odvijati na principu planiranja barem po jedne koprodukcije HNK u Zagrebu u sezoni s jednim od ostalih nacionalnih kazališta u Republici Hrvatskoj. Također, suradnja će biti ostvarena i kroz velike projekte koje nije moguće samostalno izvesti, kao i kroz tematsku suradnju koja će rezultirati razmjenom predstava“, najavila je nova intendantica.

ArtCaffe_5_HNK

Europska pretplata, obiteljski programi i programi za djecu

Također, pretplatnicima će biti ponuđena i Europska pretplata koju će sljedeće sezone provoditi sa SNG-om Maribor kako bi hrvatska i slovenska publika imale prilike vidjeti najnoviju produkciju kazališta.

U novoj sezoni Iva Hraste Sočo naglasak želi staviti i na obiteljske odlaske u kazalište, zbog čega je odlučila uvesti posebnu pretplatu – Kazalište za obitelj. „Program i pretplata Kazalište za obitelj realizirat će se u Drami, Operi i Baletu kako bi se djeci i mladima približila umjetnost u cjelini. Programi su usmjereni edukaciji mlađe populacije (djeca i mladi) kao radionički programi vezani uz repertoarne naslove i to tako da se mladim gledateljima omogući prisustvovanje na određenim probama, uz organizaciju radionica i programskih predavanja prilagođenih uzrastu. Dio programa će se sufinancirati kroz suradnju s vrtićima koji koriste sredstva iz Europskog socijalnog fonda – Unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja. Time će se aktivno raditi na razvoju publike, ali i povećanju broja posjetitelja.

ArtCaffe_8_Iva Hraste Soco

Dijelom ovog programskog pravca bit će i projekt Opera za bebe koji će se realizirati u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja. Tijekom ožujka i travnja 2023. u foyeru kazališta bit će izvedene opere za bebe (0-3 g.)“, istaknula je Hraste Sočo u svom razgovoru s moderatoricom Janom Haluzom.

Upis pretplate krenut će 1. rujna 2022. godine na blagajni HNK, kao i online na stranici www.hnk.hr.

„Raduje me prilika da našoj publici pokažemo koliko je umjetnost i kulturno uzdizanje ne samo želja, već i potreba suvremenog čovjeka. Umjetnost obogaćuje i oplemenjuje svakoga i zato od srca pozivam sve da dođu u naše kazalište i ispune svoju dušu umjetnošću“, pozvala je Iva Hraste Sočo.

Autor: Žana Begić

Foto: ArtCaffe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)