ArtCaffe

ArtCaffe
@zagrebackisolisti @70obljetnica @artcaffe @lisinski

Zagrebački solisti proslavili 70. obljetnicu velikim koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog

Zagrebački solisti, naš poznati komorni ansambl, proslavio je 70. godišnjicu osnutka u subotu, 24. veljače. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a atmosferu su obilježili pozdravni govori i glazba te je prikazan i kratki film o povijesti Solista. Klasična glazba, poput one koju izvode Zagrebački solisti, ostaje snažno prisutna u našem glazbenom izričaju i kulturnom identitetu, unatoč promjenama u glazbenim trendovima. Ona je ujedno i sastavni dio svjetske kulturne baštine, prepoznaje se kao nešto što definira Hrvatsku i njezin glavni grad.

@zagrebackisolisti @70obljetnica @artcaffe @lisinski

Ovaj veliki jubilej proslavili su uz Juliana Rachlina, violinista poznatog s najznačajnijih svjetskih pozornica, a u dvorani su bili nazočni mnogi uglednici iz svijeta glazbe, ali i javnog života, poput Damira Janigra, sina osnivača ansambla, koji je za ovu prigodu doputovao iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje živi i radi kao kirurg, potom Tonka Ninića, jednog od najznačajnijih koncertnih majstora, koji je Soliste vodio u njihovo zlatno doba, te više bivših članova kao što su Mario Ivelja, legendarni kontrabasist, Zlatko Runer, violončelist, i ostali. Bili su tu i kompozitor i akademik Frano Parać, zatim čelnik Ljubljana festivala, gospodin Darko Brlek, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić, izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević i mnogi drugi. Posebnu zahvalu dobili su i suosnivači Zagrebačkih solista, legendarni Ivo Vujević i Stjepan Aranjoš.

@zagrebackisolisti @70obljetnica @artcaffe @lisinski

Koncert je otvoren sjajnim violinskim nastupom maestra Sretena Krstića i Krunoslava Marića, koji su izveli djelo akademika Frane Paraća, koji je ovu izvedbu vrlo emotivno pratio iz publike, nakon čega se i sam popeo na pozornicu te zahvalio Solistima i publici. Zagrebački solisti tradicionalno podržavaju hrvatske skladatelje, a Paraćeva glazba, posebno Muzika za gudače i čembalo, bila je sjajno primljena i pozdravljena dugotrajnim pljeskom publike.

@zagrebackisolisti @70obljetnica @artcaffe @lisinski

Poseban gost koji je došao uveličati ovu veliku obljetnicu – Julian Rachlin, austrijski violinist, izveo je Koncert za violinu i orkestar u G-duru KW 216 W. A. Mozarta i pri tome pružio nevjerojatno osjećajnu i iznimno nadahnutu interpretaciju. Rachlin, kojeg domaća publika pamti s nastupa u Dubrovniku tijekom festivala komorne glazbe nazvanog upravo po njemu, a koji je pokrenuo Petar Mišo Mihočević i koji je austrijska televizija ORF proglasila najboljim svjetskim festivalom komorne glazbe, i ovaj put pokazao je vrhunsku interpretativnost i veliko violinsko umijeće. No publika je imala prigodu vidjeti iz prve ruke da nastupi Krstića i Marića iz prvog dijela koncerta u interpretativnom i tehničkom smislu stoje rame uz rame s Rachlinovim, što je dodatna potvrda umjetničke razine našeg proslavljenog ansambla.

I nekoliko bivših članova Zagrebačkih solista pridružilo se završnici koncerta, izvodeći Treći brandenburški koncert J. S. Bacha.

Također, kao jedan od najznačajnijih trenutaka ove sjajne večeri bila je i izvedba Serenade za gudače u C-duru op. 48 P. I. Čajkovskog, koja je potvrdila ono što publika itekako dobro poznaje, a to je izvrsnost ovog sjajnog ansambla. Zagrebački solisti na najbolji mogući način obilježili su svoju veliku i važnu obljetnicu i istodobno najavili sjajnu budućnost.

Autorica: Žana Mihaljević

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)