ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Ana Rucner

Ana Rucner: Bila sam mlada i nešto sam htjela, i tako je sve počelo…

Ana Rucner, dijete polovice Rucner kvarteta, glazbenica oduvijek, interpretatorica klasike, ali i ‘crossovera’, u ArtCaffeu govori o svojim počecima, odabiru glazbe, odnosu prema klasici, zašto je slušala Vanessu-Mae i je li rokerica u duši, kako se snalazi sa šljunkom i još puno toga…

Pogledajte emisiju:

O Ani Rucner:

Ana Rucner rođena je u Zagrebu, gdje je i završila studij violončela, u klasi prof. Željka Švaglića te Krešimira Lazara. Tijekom studija pohađala je mnoge stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih glazbenih autoriteta, kao što su Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miller, David Grigorian, Vladimir Perlin i Silvija Sondeckiene. Sudjelovala je s velikim uspjehom na mnogim glazbenim natjecanjima, a jedna od osvojenih te Ani vrlo dragih nagrada je Diploma di merito, osvojena 1999. godine na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista.

ArtCaffe Ana Rucner
ArtCaffe Ana Rucner

Anini su roditelji također glazbenici: majka Snježana je solo čelistica u Hrvatskom narodnom kazalištu, a otac Dragan violist je solist u Zagrebačkoj filharmoniji. Anin brat Mario također svira violu. Snježana i Dragan Rucner osnovali su 1998. godine Rucner String Quartet. Ana često spominje roditelje kao veliku podršku te kao osobe koje su imale najveći utjecaj na njezino obrazovanje i razvoj karijere.

ArtCaffe Ana Rucner i Mišo Mihočević
ArtCaffe Ana Rucner i Mišo Mihočević

Jedna je od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj, s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Njezini su nastupi, kao predstavnice naše zemlje, među najuspješnijima diljem svijeta. Sa snimljenih  30 promotivnih videa, Ana Rucner imala je oko 1000 nastupa u više od 30 zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući Hrvatsku preko djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj, moderan i jedinstveni način. Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografija: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)