ArtCaffe

ArtCaffe

Središnja tema Noći knjige 2022. – sloboda

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se od 22. do 25. travnja, s čak više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske, koji se nakon pandemijskih godina ponovno iz virtualnih prostora vraćaju u stvarni.

U Noći knjige sudjeluje 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva.

Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode, što je i tema mnogih događanja tijekom trajanja manifestacije. Sudionici će se slobodom baviti u cijeloj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièreate 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Tijekom trajanja Noći knjige, organizatori manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom i Gornjogradskim coprnicama poklanjaju Zagrepčanima čak četiri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. Na turama će se moći saznati gdje je zbrisala Grička vještica, čuti priče tajnog Zagreba o književnicima i njihovim likovima, ući u magičnu jurjevsku noć uz priče i legende najboljih hrvatskih sakupljača narodne baštine i tradicije te upoznati Zagreb kakvog je poznavala Marija Jurić Zagorka.

Na poticaj organizatora Noći knjige, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade priredili su program „Ure bez cenzure“, u kojem će 23. travnja od 21:30 sati čak 12 hrvatskih pisaca razgovarati o slobodi te brojnim škakljivim temama. Istog dana u 18 sati moći će se pratiti i tribina posvećena ukrajinskoj književnosti, kulturi i povijesti, koju u suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Matica hrvatska. Zanimljivost je i da su se s više različitih programa u Noć knjige uključili članovi Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, koji će pokazati da se i igre mogu povezati s književnošću i knjigom.

Organizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humanitarne akcije. Tako će u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Zakladom AIDHub biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih nakladnika  koje će biti raspoređene i darovane hrvatskim narodnim knjižnicama za potrebe integracije raseljenih osoba iz Ukrajine. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a pozvani su i hrvatski nakladnici da u ovoj godini tiskaju barem jednu knjigu iz svog programa u ukrajinskim tiskarama.

Noć knjige svečano će biti otvorena 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti i kupnji knjiga u Hrvatskoj, a bit će proglašeni i pobjednici literarnog natječaja za školarce pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom“.

Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: NSK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)