ArtCaffe

ArtCaffe

Bogat postpandemijski program 32. Marulićevih dana

U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, u četvrtak, 21. travnja, započet će 32. Marulićevi dani, međunarodni kazališni festival hrvatskog dramskog pisma. Tijekom osam festivalskih dana splitskoj će kazališnoj publici biti ponuđeno deset predstava u konkurenciji za festivalske nagrade u izvedbi kazalištâ iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Bit će predstavljeno nekoliko recentnih teatroloških izdanja, održat će se tradicionalna radionica dramskog pisanja. Na otvorenju će svečano biti dodijeljene nagrade Marin Držić, a prvonagrađeni tekst koncertno će izvesti studenti glume Umjetničke akademije u Splitu. Festival završava 28. travnja dodjelom nagrada i izvedbom jedanaeste predstave, van konkurencije. Za sudjelovanje na Festivalu prijavljen je rekordan broj od 56 predstava iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Festival otvara dramska predstava „Usidrene“ Elvisa Bošnjaka u koprodukciji HNK Split, GDK „Gavella“, Zagreb i HNK Zadar. Predstava je to koja na scenu donosi lik otočne žene stijene koja usprkos očekivanjima okoline povratak svog muža nakon 37 godina na moru dočekuje osušenih emocija. Bila je izabrana za prošlogodišnji festival, no zbog objektivnih razloga nije mogla biti tada izvedena pa je uvrštena u ovogodišnji program. Prije izvedbe, 21. travnja u sklopu svečanosti otvorenja bit će dodijeljene nagrade „Marin Držić“ Ministarstva kulture za dramski tekst. U festivalskom programu slijede predstave: Una Vizek „Ja od jutra nisam stao“ (HNK u Mostaru); Miroslav Krleža „U agoniji“ (HNK u Zagrebu); Tituš Brezovački „Matiaš, grabancijaš, dijak“ (HNK u Varaždinu); Josip Kozarac – Borislav Vujčić „Tena – kronika raspada jedne ljepote“; autorski projekt Sanje Milardović „Mala čuda“ (Teatar Exit, Zagreb i Umjetnička organizacija Teatrum); Miran Kurspahić i Rona Žulj „Krizni stožer“ (Kazališna družina Rebel, Zagreb); autorski projekt Olje Lozice „Disanje“ (Kazalište PlayDrama Split i Zagrebačko kazalište mladih); Mate Matišić „Ja sam ona koja nisam“ (Zagrebačko kazalište mladih); Tena Štivičić „64“ (Atelje 212, Beograd).

Posljednjeg festivalskog dana 28. travnja bit će dodijeljene festivalske nagrade „Marul“ u šest kategorija, nagrade publike za najbolju predstavu te nagrade Slobodne Dalmacije za glumačko ostvarenje. Po završetku svečanosti zatvaranja Festivala dubrovačko Kazalište Marina Držića izvan konkurencije izvest će predstavu „Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije“ Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema B. M. Koltèsu i W. Shakespeareu.

Na utorak je na konferenciji za medije ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić naglasila: „U konkurenciji imamo odličan program o kojem će više govoriti izbornica. Ja bih naglasak stavila na dramske tekstove. Ove godine imamo vrlo jaku konkurenciju od čak sedam suvremenih dramskih tekstova koji ulaze u konkurenciju za nagrade ‘Marul’ za suvremeni dramski tekst. To je razlog zbog kojeg smo odlučili u žiri ovogodišnjih Marulićevih dana uključiti dva dramatičara, Tomislava Zajeca i Ivanu Vuković pored redateljice Nenni Delmestre, oblikovatelja svjetla Denija Šesnića i kostimografkinje Irene Sušac. Dvije od drama u ovogodišnjoj konkurenciji laureati su ‘Marina Držića’. Ovogodišnje će Nagrade ‘Marin Držić’ biti uručene na početku Festivala. Prvu nagradu dobila je Nikolina Rafaj za dramu ‘Kamo se ide kad se odlazi’, koju će čitati studenti glume drugog festivalskog dana. Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg i Tomislav Zajec, a treću Anita Čeko, Hrvoje Kovačević i Ivana Sajko. U programu ovogodišnjeg festivala dvije su po tekstovima laureatima ‘Držića’, pa vjerujem kako je to početak trenda češćeg postavljanja tekstova koji su dobili tu nagradu“.

Izbornica Kim Cuculić govorila je o izabranim predstavama: „Jako je ohrabrujući podatak da je za ovogodišnji festival bilo prijavljeno čak 56 predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije, i to u pandemijskoj godini. Predstave će biti igrane u HNK-u Split te na pozornicama Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka. Pri izboru se nisam vodila unaprijed smišljenom koncepcijom, prvi kriterij bila mi je kvaliteta u svim segmentima predstava. Samo od sebe se nametnulo da je većem broju izabranih predstava u središtu propitivanje ženskih tema, primjerice obiteljskog nasilja, ali ima i drugih suvremenih tema s kojima se danas suočavamo, kao što su pandemija, rat, iseljavanja, kriminal, korupcija i druge”.

Producent Jasen Boko predstavio je popratni festivalski program u kojem će biti predstavljena tri teatrološka izdanja, dramskog zbornika Nagrada „Marin Držić“ – „Hrvatska drama 2020“, knjige Grozdane Cvitan „Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan“ te Bojane Denegri „Svjetlo juga: Rudolf Bunk između Njemačke i Jugoslavije“.

Studenti 3. i 5. godine studija glume Umjetničke akademije u Splitu javno će pročitati dramu Nikoline Rafaj „Kamo se ide kad se odlazi“, prvonagrađenu na ovogodišnjem natječaju „Marin Držić“, a na Šolti će se i ove godine, u sklopu Marulićevih dana, održati tradicionalna pjesnička manifestacija „Ča, more, judi“, a u povodu 100. obljetnice Muzičke akademije u Zagrebu i 25. obljetnice Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademije u Splitu održat će se program nazvan Hrvatski operetni intermezzo.

Autor: Nikola Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)