ArtCaffe

ArtCaffe

Arhivsko gradivo Hrvatskog glazbenog zavoda proglašeno kulturnim dobrom

Cjelina arhivskog gradiva Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) nastaloga u razdoblju od 1818. do 2021. godine dobila je svojstvo kulturnoga dobra i bit će upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U arhivi HGZ-a nalaze se fondovi i zbirke od osobite vrijednosti ne samo kao dragocjeni izvor za povijesna i druga društvena istraživanja, nego i kao nenadomjestiv dio ukupnog hrvatskog povijesnog i kulturnog nasljeđa. Arhiv sadrži brojne dokumente koji ocrtavaju rad najstarije hrvatske udruge građana poput statuta i pravilnika, spisa Ravnateljstva, zapisnika Skupština i sastanaka, evidencije članova, računske dokumentacije i mnoge druge. Važnu skupinu arhiva čine i zbirke programa, plakata, fotografija i mikrofilmova, fono i video građe.

Važan dio ove bogate arhive čine 49 iznimno vrijednih osobnih arhivskih fondova, a među njima su povijesni dragulji poput osobnog fonda Dore Pejačević, Franje Krežme, Blagoja Berse, Václava Humla, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula, Ive Tijardovića, Antuna Goglie i mnogih drugih značajnih velikana koji su svojim djelovanjem ostavili duboki trag u glazbenoj kulturi.

Povijest hrvatske glazbene kulture u arhivi HGZ-a sačuvana je i kroz zbirke kulturnih udruga i glazbenih ansambala poput Hrvatskog filharmonijskog društva, Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, Zagrebačkih madrigalista i drugih. Cjelokupnu pripremu za postupak proglašenja arhivskog gradiva kulturnim dobrom vodile su potpredsjednica HGZ-a doc. dr. sc. Tamara Jurkić Sviben i voditeljica knjižnice i arhiva dr. sc. Nada Bezić.

„Tijekom gotovo 200 godina djelovanja HGZ je sakupio veliku i vrijednu građu, kako knjižničnu, tako i arhivsku. Iako je još 1973. službeno registrirana kao Arhivska zbirka, a osnovni pregled fondova uvršten u knjigu Pregled arhivskih fondova i zbirki Republike Hrvatske tek dolaskom nove uprave započeo je proces proglašenja kulturnim dobrom. Neizmjerno smo ponosni na to što smo, uz velike napore koje ulažemo u obnovu zgrade, uspjeli i ovaj proces uspješno okončati“, kaže Tamara Jurkić Sviben.

U pohrani kod Hrvatskog državnog arhiva je 73,2 dužna metra arhivskoga gradiva HGZ-a jer je zgrada u Gundulićevoj ulici već više od godinu dana zatvorena zbog konstrukcijske obnove. Bogata arhivska građa čeka svoj povratak u obnovljeni prostor u kojem će biti primjereno pohranjena i dostupna svima koji će iz nje crpiti vrijedne informacije o glazbi i hrvatskoj kulturnoj povijesti.

Autor: Žana Begić

Foto: Zvonimir Ferina/HGZ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)