ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Mjesoviti zbor INA

Maestro Bojan Pogrmilović i Zbor Ina oduševili talijansku publiku izvedbama hrvatskih božićnih napjeva

Mješoviti pjevački zbor Ina je u povodu završetka božićnih blagdana, 6. i 7. siječnja 2023., nastupio na dva vrlo posjećena koncerta tijekom talijanske turneje. Turneja se održala na poziv glazbenika iz Verone i Soavea, gdje je zbor već imao prigodu nastupati.
Prvi koncert održan je u Crkvi s. Francesco di Vago di Lavagno, popunjenoj do posljednjeg mjesta. Publika je uživala u programu koji je bio prilagođen blagdanskom razdoblju, a izvođeni su božićni napjevi s područja Europe te Sjeverne i Južne Amerike. Poseban dio programa bio je posvećen hrvatskim božićnim napjevima koji su izazvali veliku pozornost i oduševljenje zbog melodioznosti i izvornog načina pjevanja, što je izazvalo ovacije i dugotrajni pljesak publike. Maestro Bojan Pogrmilović, prije izvođenja hrvatskih napjeva, održao je kratki govor na talijanskom jeziku o tradiciji narodnog pjevanja i oduševio publiku podatkom da Hrvatska ima više od četiri tisuće narodnih božićnih pjesama. Uz Mješoviti zbor Ina nastupili su i domaćini sa svojim vokalnim ansamblom, kao i orkestar limene glazbe koji je izvodio filmsku glazbu

ArtCaffe_MZ INA  ArtCaffe_MZ INA

Drugi koncert održan je u prekrasnom Soaveu, mjestu koje se zbog svoje ljepote i atraktivnosti razvija u jedan od najznačajnijih talijanskih turističkih bisera. Koncert je održan u suradnji sa zborom Coro Città di Soave, koji su svojom dojmljivom izvedbom zagrijali publiku za nastup Zbora Ina. Kao i prvu večer, u Duomo di Soave, prekrasnoj crkvi s izvanrednom akustikom, izvođen je isti program na koji je publika također reagirala podrškom, ovacijama te na kraju koncerta ustajanjem na noge uz dugotrajni pljesak, nakon čega je zbor izašao na dva ‘bisa’. Prema procjenama organizatora, svakom pojedinačnom koncertu nazočilo je oko četiri stotine ljudi, među kojima su bili mnogi glazbenici, voditelji zborova i dirigenti. Također, maestro Pogrmilović zahvalio je mnogobrojnoj publici na toplom prijemu, a izmijenjeni su i protokolarni darovi te najavljena buduća suradnja.

ArtCaffe_MZ_INA_Soave ArtCaffe_MZ_INA_Soave

Maestro Bojan Pogrmilović jedan je od najznačajnijih hrvatskih vokalnih pedagoga i zborskih dirigenata s međunarodnim iskustvom. S Mješovitim zborom Ina često nastupa u zemlji i inozemstvu, gdje promiče hrvatsku kulturu i prezentira veliku glazbenu tradiciju, kao i izvorne načine pjevanja, a to u pravilu izaziva veliko oduševljenje i podršku publike.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Mladen Mihalić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)