ArtCaffe

ArtCaffe

Balet „Decadance“ u koreografiji slavnog Ohada Naharina

Prva ovosezonska baletna premijera „Decadance“ u koreografiji slavnoga izraelskog koreografa Ohada Naharina bit će izvedena 11. studenoga u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Ohad Naharin kreator je plesnog jezika Gaga, čija djela izvode umjetnički i tehnički samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je i priznanje Baletu zagrebačkog HNK. Specifičan jezik pokreta Gaga plesačima daje širok raspon interpretativnih mogućnosti kojima se oni rado koriste, suvereno pokazujući sve novonastale mogućnosti plesnog izričaja.

Plesna predstava „Decadance“ sastavljena je od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva. Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija, otkrivajući mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače  virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja.

Ohad Naharin jedan je od najpoznatijih suvremenih koreografa i vodeći koreograf izraelskoga Plesnog kazališta Batsheva. Debitirao je u New Yorku kao koreograf 1980. godine u studiju Kazuka Hirabayshija. Od 1990. do 2019. godine bio je umjetnički ravnatelj Batsheva Dance Company, unutar koje je osnovao mlađi ansambl Batsheva – The Young Ensemble. Kreirao je više od trideset plesnih djela za svoje matično kazalište, često surađajući i s drugim plesnim kazalištima u svijetu. Inovativno istražujući pokret Naharin je razvio Gaga-u u inovativni plesni jezik kojim se svakodnevno koriste plesači Batsheve na treninzima , a koji se globalno proširio i među plesače i neplesače.

Autor: ArtCaffe

Fotografija: Mara Bratoš

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)