ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_ŽŽŽ

Biografski dox: portreti inspirativnih pojedinaca

Od važnih i optimizmom prožetih poruka za suvremeno doba do poticajnih priča o snazi kreativnosti i autorske slobode.

Filmski portreti dobitnika Nobelove nagrade za mir, mlade znanstvenice koja se neočekivano našla pred velikom etičkom dilemom, redateljice koja se koristi likovnom umjetnošću kako bi se oporavila od bolesti i filmaša koji je svojim beskompromisno angažiranim ostvarenjima obilježio filmsku povijest Europe dio su programa Biografski dox ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 3. do 10. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema.

ArtCaffe Misija Pronaći Sreću
ArtCaffe Misija Pronaći Sreću

Inspirativno i optimističnim porukama ispunjeno ostvarenje Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima (Mission: Joy — Finding Happiness in Troubled Times), koje je oskarovac Louie Psihoyos korežirao s Peggy Callahan, pruža uvid u prijateljstvo dvojice karizmatičnih duhovnih lidera i boraca za pravdu, mir i slobodu – tibetanskog vođe Dalaj Lame i južnoafričkog nadbiskupa i  aktivista Desmonda Tutua. U živahnom razgovoru, razmjenjujući razmišljanja, stavove i mudre životne lekcije, dvojica nobelovaca raspravljaju o ideji sreće, uz međusobno poštovanje i zdravu dozu zadirkivanja. Ovaj zabavni film, koji je nakon premijere na Filmskom festivalu Tribeca osvojio posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, podsjeća na stalnu potrebu za očuvanjem istinski univerzalnih vrijednosti.

ArtCaffe Kako ubiti oblak
ArtCaffe Kako ubiti oblak

Ambiciozna finska meteorologinja, suočena s pravim “faustovskim” izazovom, središnja je figura filma Kako ubiti oblak (How to Kill a Cloud) redateljice Tuije Halttunen. Nakon što prihvati poziv da sudjeluje u istraživanju o stvaranju umjetne kiše u pustinjskoj klimi Ujedinjenih Arapskih Emirata, mlada znanstvenica shvaća da projekt nosi i brojne moralne dileme. Ovaj opservacijski, ambijentalni dokumentarac o oblacima, ekološkom inženjeringu i odlukama koje mogu imati dalekosežne posljedice premijerno je prikazan na festivalu CPH:DOX, a na Filmskom festivalu u Jihlavi osvojio je nagradu za najbolji film o prirodi.

Na posve originalan način u filmu Brave, ključevi, voda, drveće (locks & keys, water, trees) britanska umjetnica i filmska autorica Penny Andrea suočava se s vlastitom bolešću, i to uz pomoć umjetnosti. Koristeći se samo vlastitim crtežima i glasom, redateljica se upušta u fascinantnu potragu za odgovorima, prihvaćanjem i utjehom te pritom stvara film koji slavi snagu kreativnosti i moć umjetnosti da liječi duh i pruža nadu. Hrabar, izravan i duboko dirljiv film osvojio je posebno priznanje na Kasseler Dokfestu.

Dokumentarni film ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku) Janka Baljka posveta je velikom redatelju Želimiru Žilniku i njegovu više od pola stoljeća dugom filmskom djelovanju. Filmaša specifičnog stila dokudrame s dosljednim i iskrenim zanimanjem za probleme radničke klase pratimo dok nastoji dovršiti svoje desetljećima zagubljeno rano ostvarenje Sloboda ili strip, cenzurirano prije 50-ak godina. No u formi svojevrsnog filma ceste ŽŽŽ odvodi nas na putovanje kroz vrijeme i prostor, uz posjete lokacijama na kojima su snimana Žilnikova prethodna ostvarenja, među kojima su i berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađeni Rani radovi.

Na predstojećem ZagrebDoxu bit će prikazano i pet kratkometražnih filmova Želimira Žilnika, snimljenih sredinom 1970-ih u Münchenu: Inventar, Javno pogubljenje, Kućni red, Pod zaštitom države i Rastanak. Objedinjeni temom nesigurnih uvjeta života za marginalne društvene skupine poput gastarbajtera, ovi su filmovi zorni primjeri autorove angažirane prakse i beskompromisnog uvjerenja da filmski medij treba biti u službi onih kojima prijeti istiskivanje prema rubovima društva. Želimir Žilnik na festivalu gostuje i kao jedan od mentora ovogodišnjeg programa ZagrebDox Pro namijenjenog studentima i mladim filmašima.

Autor: Nikola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)