ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe Drago Utješanović

Drago Utješanović: imam program, imam kazalište i imam publiku

Drago Utješanović, ravnatelj je Gradskog kazališta Žar ptica, kazališni i televizijski glumac, veliki sin poznatog oca Đure Utješanovića i ponizni otac četvero djece od kojih očekujemo puno, poslušajte u čemu je tajna popunjenosti prvog reda dječjeg kazališta Žar ptica, kakav je odnos imao s Đurom, jesu li skupe karte za kazalište od 10 kuna, kako pamti duga i topla ljeta u Dubrovniku…

Pogledajte emisiju:

Drago Utješanović obnaša svoj drugi ravnateljski mandat u zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptica. Referirajući se na tradiciju Žar ptice od 1981. i uspjehe tog vrlo produktivnog hrvatskog kazališta za djecu, čijih tristotinjak izvedbi godišnje pogleda 45 tisuća gledatelja, a svoju motivaciju za drugi mandat vidi u daljnjem poboljšanju repertoara, istraživanju novih tematskih područja i produkcijskih tehnika. Utješanović je u Žar ptici prije ravnateljske pozicije radio kao dugogodišnji glumac, a od 2016. na čelu je tog kazališta kojeg je prije njega čak 16 godina vodila Marija Sekelez.

Drugi mandat nastavio je temeljeći repertoar na kombinaciji stranih i domaćih klasika i suvremenih autorskih komada. U prve četiri godine pokrenuo je projekt Dječje kazalište bez granica u kojem predstave Žar ptice gostuju u Europi i svijetu.

Na početku svog drugog mandata, Drago Utješanović istaknu je: “Iza nas su četiri vrlo uspješne godine. Bilo je sjajnih premijera, važnih nagrada, uspješnih gostovanja. Broj izvedbi smo sve do ove godine držali na nešto preko 300 godišnje, što je izvrstan rezultat. Dobivali smo pohvale sa svih strana i zaista možemo biti zadovoljni. U sljedeće četiri godine planiramo nastaviti prema planu. Držati liniju klasičnih i lektirnih naslova s povremenim, nadam se uspješnim, iskoracima ka angažiranom kazalištu”. Svojim radom i reuzultatima Utješanović je pokazao kako se u okviru mogućnosti mogu postići ozbiljni rezultati. Djeca kao publika vrlo su zahtjevni i kažnjavaju svaku lošu odluku isto kao što nagrađuju svaku dobru predstavu.

Autor: Nikola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)