ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Bojan Pogrmilovic_4

Bojan Pogrmilović: Glazba mora prenijeti emociju i ne treba biti “prazna” forma

Bojan Pogrmilović – dirigent, solo pjevač, vokalni pedagog mnogim afirmiranim opernim i pop pjevačima, poput Filipa Filipovića, Dine Jelusića… – dugogodišnji je glazbeni voditelj i dirigent Ansambla “Lado”, mješovitog zbora Ina, Udruženja zborova u Veroni, nagrađivanih klapa “Mareta”, “Cesarice” i “Gajeta”. Stručnjak je za tradicijsku glazbu u zborskim izvedbama, član mnogih žirija u zemlji inozemstvu te dobitnik “Porina”. Maestro Pogrmilović u ArtCaffeu u razgovoru s Mišom Mihočevićem govori o zanimljivostima iz svoje karijere i umjetničkog rada.

Pogledajte emisiju ArtCaffe:

Bojan Pogrmilović je odrastao u glazbenoj obitelji i tvrdi da je njegov brat mnogo talentiraniji glazbenik, bez obzira na to što je on u svojoj karijeri ostvario velike domete, uključujući i osvajanje prestižne nagrade “Porin”. Odrastajući, želio je postati glumac, ali na kraju je ipak prevagnula glazba, iako se tek s devetnaest godina počeo glazbeno obrazovati. Zanimljivo je i da je bio uvjeren u to kako pjevanje nije njegov put pa je na početku odabrao kontrabas dok ga nisu uvjerili da je stvoren za pjevanje, ali da mora učiti jer radi sve suprotno od onog kako bi pjevač trebao raditi.

Tijekom karijere osobito je pridonio razvoju zborske folklorne interpretacije, gdje je ostavio veliki trag djelujući u “Ladu” kroz dva mandata, ali, isto tako, ima velike dosege i u klapskoj glazbi, a trenutačno djeluje u mješovitom pjevačkom zboru Ina. Kroz pedagoški rad stvorio je vrhunske interprete, čak pretvarajući “amatere” u operne prvake, a njegovi đaci nastupaju po najznačajnijim dvoranama svijeta, ali ne samo na opernim pozornicama, nego i u drugim vrstama glazbe, kao što je to primjerice talentirani Dino Jelusić, pjevač grupe “White snake”. U svojoj arhivi ima jednu od najvećih kolekcija notnih zapisa, osobito zborske glazbe i glazbe s područja bivše Jugoslavije. Jako je ponosan na svoju glazbenu obitelj, kćer koja je ostvarila prekrasne pjevačke uloge i  sina koji se bavi kompozicijom, aranžiranjem i vodi ansambl narodne glazbe Samobor.

Bojan Pogrmilović

Vokalni pedagog, pjevač i dirigent. Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Deset godina djelovao je kao glazbeni voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”, a sada predaje solo pjevanje i zbor na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Kao voditelj dalmatinskih klapa “Mareta”, “Cesarice” i „Gajeta“ osvojio je brojne nagrade na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu i međunarodnom festivalu zborova u Veroni, a njegovi učenici solo pjevanja osvajali su nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Član je žirija domaćih i medunarodnih natjecanja zborova i često član žirija Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Od 2008. godine umjetnički je direktor Natjecanja zborova u Azzanu Decimu (Italija) i umjetnički direktor Festivala klapa „Školjka“ u Pakoštanima. Od 1988. vodi mješoviti pjevački zbor KUD-a Ina, koji je pod njegovim ravnanjem dosegnuo sadašnju visoku razinu. Dvije godine dirigirao je mješovitim pjevačkim zborom iz Verone, sastavljenim od članova 15 zborova Udruženja zborova grada (AGC Verona). Od 2003. do 2011. vodio je Vokalni ansambl “Samoborke” s kojim je osvojio Zlatnu plaketu i naziv pobjednika Folklorne kategorije na natjecanju zborova „Praga cantat“. Vodio je i klapu „Poj“ iz Samobora te mješovitu klapu „Barun“ iz Svete Nedelje. Ravnao je i gudačkim orkestrom iz češkog Krumlova, Hrvatskim komornim orkestrom te Zagrebačkom filharmonijom. Kao solist i sa svim svojim ansamblima realizirao je tridesetak nosača zvuka. Jedan je od šestero Hrvata uvrštenih u ediciju „Who is who in choral music?“.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)