ArtCaffe

ArtCaffe

‘La Traviata’ u splitskom HNK-u u režiji Roberta Boškovića

 U Splitskom HNK-u će se 25. studenoga odigrati premijera poznate opere “La Traviata”. To  Verdijevo remek-djelo u cjelini je prvi put u Splitu izvedeno 1890. godine, a o omiljenosti ove opere najbolje govore česta premijerna postavljanja.

Novu splitsku “Traviatu” očekujemo pod vodstvom maestra Jure Bučevića i u režiji Roberta Boškovića. Scenografiju potpisuje Slaven Raos, a kostimografiju Mladen Radovniković. U glavnim ulogama će biti operna diva Lana Kos kao Violetta Valery (Traviata), Max Jota kao Alfredo Germont, Marko Lasić/ Pedro Carrillo-Perera, Dario Belić kao Giorgio Germont…

Verdijeva Violetta Valéry iz “La Traviate” prethodno je bila Dumasova Marguerite Gauthier iz “Dame s kamelijama”, a prije toga bila je pariška kurtizana Marie Duplessis. Tako je, naime, samu sebe nazvala jer joj se vlastito seosko podrijetlo kao ni stvarno ime Alphonsine Plessis nisu odveć sviđali. Dumas će reći da je imala i srca i duha, i da je vjerojatno zato i skončala mlada, nesretna i siromašna. Unatoč prvobitnog neuspjehu, Verdija ništa nije uspjelo spriječiti u tome da na scenu postavi ovu posrnulu heroinu, čije je životne prekretnice pretočio u jedno od najpopularnijih djela svjetskoga opernog repertoara. Jasnoća zapleta i prevladavajuća prisutnost jedne moralne ideje – ideala ljubavi koja preživljava sve pokušaje ljudi da je iskoriste i korumpiraju – uzrokovala je da Verdi potpunije nego u bilo kojoj ranijoj operi koristi jednu temu koja se opetovano javlja.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: HNK Split/Nemi Bulat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)