ArtCaffe

ArtCaffe

Buga Marija Šimić – kako je spojila karijeru operne pjavačice, glumice, ravnateljice i knjigovotkinje

Buga Marija Šimić operna je pjevačica, glumica, producentica, ali i “Katica za sve” u poznatom kazalištu za djecu Mala scena u Zagrebu, koje je preuzela od roditelja koji su ga osnovali kao jedno od prvih privatnih kazališta. Pjevanje je njezina velika strast, što je dokazala sjajnim nastupima u svjetskom hit mjuziklu “Ljepotica i Zvijer”, pokazujući svoje pjevačke i scenske talente. U emisiji ArtCaffe  govori nam o svojim prvim nastupima, ljubavi prema operi i mjuziklu, odnosu prema roditeljima, školovanju u zemlji i u inozemstvu, o svom umjetničkom radu…

U emisiji se u razgovoru s našim Mišom Mihočevićem prisjetila i svog prvog opernog nastupa u Dubrovniku, iskustvima studiranja u inozemstvu, ali i o tome kako je to imati poznate roditelje (Vitomira Lončar i Ivica Šimić) i kolika su joj oni potpora danas u radu i životu.

Pogledaje emisiju i kliknite Subscribe kako biste pratili buduće objave:

Buga Marija Šimić rođena je 3. prosinca 1993. godine u Zagrebu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Odsjek pjevanja u klasi red. prof. Cynthije Hansell Bakić. Godine 2018. završila je specijalizirani magisterij, smjer – opera, na Sveučilištu u Bernu, u klasi prof. Christiana Hilza. Usavršavala se kod tenora Stojana Stojanova. Profesionalni debi ostvarila je u Mozartovoj operi „Mitridate, re di Ponto“ kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. U istom kazalištu odigrala je svoju diplomsku ulogu Maturine u operi “Don Giovanni”, Giuseppea Gazzanige.

Sudjelovala je u nekoliko interdisciplinarnih predstava na Sveučilištu u Bernu, kao što su „L’Europe Sauvage“ u režiji Joachima Schlömera i „Winterreise“ pod mentorstvom Franka Schuberta. Koautorica je i izvođačica u  predstavi “Leptirove pjesme” u produkciji Male scene, kao i predstave za bebe „Priča o glasu“.

Za ulogu u operi „Figarov pir“, napravljenu u produkciji Male scene, a pod mentorstvom red. prof. Cynthije Hansell Bakić dobila je Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2012./2013. U travnju 2014. godine osvojila je Nagradu publike na natjecanju Lions kluba koji se održao u Rijeci. Pjevala je Carolinu i Ellisettu u operi „Tajni brak“ koja je nastala u produkcijskoj suradnji kazališta Mala scena i Muzičke akademije u Zagrebu u sezoni 2014./2015. U 2015. godini osvojila je 1. nagradu na međunarodnom natjecanju “Lazar Jovanović” u Beogradu i 2. nagradu na međunarodnom natjecanju “Bruna Spiler” u Herceg Novom. U kazalištu Mala scena igra u predstavama „Sunce djever i Neva Nevičica“, „Priča o oblaku“, „Priča o kotaču“, „Kraljevna na zrnu graška“, „Priča o glasu“…

Od 2019. godine preuzela je funkciju umjetničke direktorice kazališta Mala scena.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: Unimedia/Ivan Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)