ArtCaffe

ArtCaffe

Četvrti Svjetski festival hrvatske književnosti u Zagrebu od 15. do 17. studenoga

Susreti “4. Svjetski festival hrvatske književnosti” (SHFK), koji predstavljaju hrvatske književnike iz inozemstva i njihove veze s matičnom književnošću, održavaju se u Zagrebu od 15. do 17 studenoga.

Skup se prvoga dana održava u Matici hrvatskoj, a nazočnima se obratio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

U radnom dijelu skupa Julienne Eden Bušić i Vladimir Goss iz SAD-a, Luka Budak Ivana Bačić Serdarević i Drago Šaravanja iz Australije te Vinko Grubišić, Vladimir Bubrin i Josip Novaković iz Kanade pod vodstvom akademika Luka Paljetka i Đure Vidmarović raspravljat će o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću kao i Hrvatske prema njima te izgledima tih veza ubuduće.
U srijedu, drugoga dana, skup se nastavlja u Društvu hrvatskih književnika, gdje će uz izlaganja biti dodijeljena i nagrada DHK Lucijan Kordić. Poslijepodnevni radni dio održava se u Hrvatskoj matici iseljenika, gdje će biti predstavljana djela i djelatnosti hrvatskih književnika iz zemalja engleskoga govornog područja i njihove i veze s hrvatskom književnosti i kulturom.

Treći dan sudionici će izlagati u Staroj školi u Svetom Križu Začretje, a govorit će Zvonimir Deković iz Tivta u Boki kotorskoj iz Crne Gore, Ilija Vukotić iz mjesta Zupci kod Svebarja u Crnoj Gori, Adrijan Vuksanović iz Tivta u Boki kotorskoj iz Crne Gore, filolog Domagoj Vidović, Jurica Čenari, Šandor Horvat iz Gradišća u Austriji i Mađarskoj, Francesca Sammartino i Vesna Ljubić Sammartino iz Molisea u Italiji, Darko Juka iz Mostara u BiH te Nikolina Ivanković iz Kanade.

U Organizacijskom odboru Festivala su akademici Ivan Aralica i Luko Paljetak te književnici Željka Lovrenčić, Božidar Petrač, Đuro Vidmarović i Stjepan Šešelj, a Festival podupiru Fond za kulturu Društva hrvatskih književnika, Hrvatska matica iseljenika i Hrvatski svjetski kongres.

Autor: Nikola Mihaljević

Ilustracija: Matica hrvatskih iseljenika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)