ArtCaffe

ArtCaffe

U ZKM-u počinje Tjedan Izraela 2022.

Već tradicionalni Tjedan Izraela i ove će godine članovima Židovske općine Zagreb te građanima pokušati približiti židovsku kulturu i tradiciju. Ove su godine u sklopu Tjedna Izraela u ZKM-u na repertoaru dvije kazališne predstave.

U nedjelju, 20. 11., u 20 sati izvodi se predstava „Kamen“ Mariusa von Mayenburga, u režiji Patrika Lazića, o perpetuiranju laži i predrasuda, u kojoj dvije glavne uloge paralelno nose Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović.Predstava se izvodi u koprodukciji ZKM-a i Beogradskog narodnog pozorišta. Glume članovi ansambla ZKM-a i BDP-a: Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher.

Drama Mariusa von Mayenburga napisana je tako da polako doznajemo kako su desetljeća profiterskog života u židovskoj kući, kupljenoj u vrijeme njemačke nacističke povijesti po sramotno niskoj cijeni u ratnom grabežu, oblikovala njezine stanovnike zbog načina na koji je ugrabljena.

Po završetku predstave „Kamen“ u foyeru ZKM-a za publiku je organiziran razgovor na temu „Kako je živjeti u tuđoj kući?“. U razgovoru sudjeluju glumice i glumac iz predstave Mirjana Karanović, Doris Šarić Kukuljica i Dado Ćosić, predsjednik Židovske općine Zagreb dr Ognjen Kraus, a moderatorica je glumica ZKM-a i saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin.

U utorak, 22. studenoga, u 20 sati na rasporedu je predstava „Sedam sekundi vječnosti“ Petera Turrinija, u režiji Jeana-Claudea Beruttija. u koprodukciji Mini teatra iz Ljubljane i Židovske općine Zagreb, a glumi Polona Vetrih.

Sedam sekundi trajala je scena u kojoj se, prvi put u povijesti filmske umjetnosti, pojavila gola žena. Ta je scena proslavila glumicu Hedy Lamarr, a možda ju je istovremeno i uništila. Hedy Lamarr bila je slavljena u Hollywoodu kao najljepša žena na svijetu, ali ona je bila i autorica važnih tehnoloških izuma, iako joj to nije donijelo slavu. Bila je nevjerojatno lijepa i inteligentna žena, ali nije imala sretan život. Njezin su život obilježili masovna ubojstva Židova, antisemitski Beč, nesigurnost filmske slave, posesivni muškarci, alkohol i samoća. Priča o Hedy Lamarr ustvari je priča o 20. stoljeću.

Autor: Žana Begić

Foto: ZKM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)