ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Marko Golub

Marko Golub: Dizajn je duboko isprepleten s našom svakodnevicom

Marko Golub, voditelj galerije Hrvatskog dizajnerskog društva, autor, dizajner, likovni kritičar i medijski suradnik. Je li dizajn uvijek lijep, koji su to principi koji definiraju dizajn, ima li dizajna izvan mode i skupih predmeta te  koliko i kako je on isprepleten s našom svakodnevicom? Može li dobar dizajn biti „neprimjetan“ odnosno mora li biti agresivan i nametljiv? I još mnogo toga o dizajnu u našem okruženju. ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na sljedećoj poveznici:

Marko Golub je u razgovoru s Mišom Mihočevićem u ArtCaffeu govorio o rodnom Splitu, traženju sebe i preseljenju u Zagreb te kako je na to reagirala jedna od njegovih profesorica. Dotaknuo se svoga umjetničkog backgrounda i svega onoga što je utjecalo na njegovu estetiku i formiranje kriterija vizualne estetike.

ArtCaffe_Marko GolubGovorio je, također, i o svom radu u Hrvatskom društvu dizajnera i promjena koje je unio, o malim i velikim galerijama te o tome postoji li razlika među njima kad se postavljaju izložbe. Kakva je danas scena u Hrvatskoj, ima li dovoljno sredstava, kako zapravo funkcionira suvremena scena…?

O Marku Golubu

ArtCaffe_Marko GolubMarko Golub je rođen u Splitu gdje je živio do mladenačkog doba, a nakon preseljenja u Zagreb diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon toga afirmirao se kao likovni kritičar i suradnik u više medija, među kojima ističemo njegovo djelovanje u redakciji kulturnog programa Radija 101, a nakon toga objavljuje kritike na Trećem programu Hrvatskog radija te u časopisima kao što su Zarez, Čovjek i prostor, Kontura, Oris i drugima.

ArtCaffe_Marko GolubPrije nekoliko godina preuzeo je uređivanje  portala www.dizajn.hr te je i voditelj HDD galerije u okviru Hrvatskog dizajnerskog društva. Također, član je uredništva arhitektonskog časopisa Oris te scenarist i voditelj kulturne emisije “Trikultura” na Hrvatskoj televiziji. Osim toga, član je Studijske sekcije Ulupuha i Izvršnog odbora Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA.  Nagrađen je 2013. Godišnjom nagradom HS AICA.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Opisfilm/Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)