ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Miro Ungar

Jedan i jedini, Miro Ungar!

Miro Ungar, jednom riječju zvijezda! O čovjeku njegove biografije teško je nešto reći u nekoliko riječi, ali ako bismo pokušali, on je glumac, plesač, performer, pjevač s velikom glazbenom karijerom u zemlji, ali i inozemstvu. U ArtCaffeu ispričao nam je o svojim počecima, o tome kako je ušao u svijet glume kod Gavelle i Bobija Marottija te s kim je otpjevao prve dvoglasne pjesme i tko je Rezika… Kako je osnovao kvartet 4M i kako je s njim osvojio Europu. Naravno, i mnogo toga drugog o svojoj velikoj karijeri koja traje i danas, a može ga se gledati kako u poznoj dobi aktivno pleše i pjeva u autorskom mjuziklu “Esprit de Paris”. ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na poveznici:

Miro Ungar nam je u ArtCaffeu otkrio i pojedinosti o svom odlasku u Pariz te novom umjetničkom imenu koje je uzeo na inzistiranje izdavačke kuće. Govorio nam je i o velikim turnejama po ondašnjem SSSR-u, o angažmanima u Komediji, prijateljstvu s Ivicom Krajačem i Karlom Metikošem te drugim poznatim kolegama. Ovaj zagrebački dečko jedan je od simbola nekadašnjeg Zagreba, a taj duh i danas prenosi novim naraštajima kroz svoje nastupe.

O Miri Ungaru

ArtCaffe_Miro UngarNakon gimnazije, studirao je na zagrebačkoj na Akademiji dramskih umjetnosti, a prijemni je položio kod legendarnog Branka Gavelle. No nedugo nakon toga prebacio se na Filozofski fakultet, gdje je završio talijanski i engleski jezik. Pjevanjem se počinje baviti 1955. godine, a sljedeće godine zajedno s Ivicom Krajačem  osniva vokalni sastav 4M. Vrlo brzo postaju popularni te nastupaju u legendarnom  Varietéu, današnjem Kerempuhu, a vrlo brzo slijede i prva gostovanja u inozemstvu s obradama tada poznatih hitova kao što su “Buona sera signorina” i “Day-O”.

ArtCaffe_Miro Ungar4M stalno putuju i nastupaju diljem Europe, snimaju ploče te gostuju u raznim tv-emisijama, show programima i festivalima, od Zagrebačkog do festivala Talijanske kancone San Vicent. Putuju po Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Izraelu, Sovjetskom Savezu…

Ujesen 1965., Miro se zajedno s tadašnjom suprugom, pjevačicom Terezom Kesovijom, seli u Pariz gdje nastupa pod pseudonimom Tim Twinkleberry te za poznatu izdavačku kuću Barcley snima i prvu solističku ploču. No, domovina mu je također u fokusu gdje za Jugoton snima francusku pjesmu “Comme d’habitude” (“K’o svakog dana”), koja godinu poslije u engleskom prepjevu Paula Anke i izvedbi Franka Sinatre postaje svjetski hit “My way”.

ArtCaffe_Miro UngarGodine 1975. nastupao je u prvoj hrvatskoj rock-operi “Gubec beg” u ulozi Đure Mogaića te u duetu s Josipom Lisac izvodio popularnu “Ljubavnu pjesmu”. Tijekom dugogodišnje uspješne umjetničke karijere, Miro Ungar surađivao je s mnogim poznatim hrvatskim skladateljima i glazbenicima, primjerice Ivom Robićem, Josipom Lisac, Nikicom Kalođerom, Terezom Kesovijom i mnogim drugima. Ungar i danas aktivno nastupa i u svojim programima pleše i pjeva, a najpoznatiji je njegov autorski kabare program “Esprit de Paris” koji izvodi u Klubu kazališta Komedija.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)