ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Kuzma Kovačić

Otvoreno pismo Kuzme Kovačića Gradu Hvaru u povodu nepromišljene odluke ili pak političke provokacije

Ogranak Matice hrvatske u Hvaru, na čelu s predsjednikom Kuzmom Kovačićem, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Gradskog vijeća (GV) Jurici Miličiću iz HDZ-a, vijećnicima i gradonačelniku Rikardu Novaku, NL, te odgovornim državnim tijelima, glavnim kulturnim ustanovama, kao i medijima u povodu nedavne odluke GV-a da se ponovo u javni prostor grada Hvara postavi skulptura “Izvor novoga života” kipara Šime Dujmovića (1887. – 1968.).

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

potaknuti nedavnom viješću o Odluci Gradskog vijeća grada Hvara da se ponovno postavi u javni prostor grada Hvara spomenik kipara Šime Dujmovića ‘Izvor novoga života’, podignut 1927. u čast tzv. Ujedinjenja pod zločinačkom Karađorđevićevom krunom, izražavamo čuđenje i nevjericu te naše protivljenje toj žalosnoj odluci iz dva sljedeća razloga:

1. Taj spomenik ne može se opravdati povijesnim kontekstom svoga nastanka, jer je taj kontekst svima jasna protuhrvatska stvarnost – srpska fašistoidna okupacijska ideologija i politika začeta i prije nametnutog nam ulaska u državnu tvorevinu podložnu srpskoj kruni te potpuno ostvarena u Kraljevini Jugoslaviji i zatim komunističkoj Jugoslaviji, u kojima se hrvatski narod našao pred uništenjem.

2. Taj spomenik ni kao kiparska vrijednost po sebi, u cjelini ili u dijelu, ne može biti razlog njegova ponovnog postavljanja u javni prostor, jer je on trag anakronog i neizvornog kiparskog izraza bez istinskog duhovnog temelja koji svako umjetničko djelo, a osobito ono javno, spomeničko, mora imati. K tomu, spomenuto izdvajanje dijela spomenika za postavljanje u javni prostor nedopustiva je intervencija, devastacija sama po sebi.

Pretpostavljamo da je takva odluka potaknuta i prihvaćena zbog nepoznavanja umjetnosti i nedovoljnog poznavanja naše povijesti. Ako nije samo to njezin uzrok, onda se radi o puno goroj stvari, neshvatljivom nastojanju koje provode samozvani stručnjaci i stručnjakinje u Gradskom vijeću i izvan njega. Onda bi to moglo značiti da nositelji te odluke, gradske vlasti, svjesno ili nesvjesno provode nasilje nad hrvatskom kulturom i Ustavom skrivajući se iza zavičajne osjetljivosti (koju u nekim drugim prilikama ne pokazuju).

Predlažemo da to djelo Hvaranina Šime Dujmovića ostane živjeti u prostorima muzeja, gdje bi u najboljem slučaju i svi spomenici sličnog nadahnuća do prijelomne, osloboditeljske 1990. godine trebali završiti.

Hvar se svome sugrađaninu Šimi Dujmoviću može dostojno odužiti drugim načinom, recimo knjigom o njegovom životu i kiparstvu, ali Hvar konačno zaslužuje novu i bolju javnu memoriju, umjetnički trag našega doba, života naraštaja koji je izborio hrvatsku slobodu.

Ogranak Matice Hrvatske u Hvaru, koji nastoji na promicanju hrvatskoga kulturnog identiteta upravo njegujući zavičajne kulturne vrijednosti, poziva vas dobrohotno i s povjerenjem da odustanete od ovo žalosnog nauma koji bi osramotio naš Grad, Hvarane, hrvatsku kulturu i državu. Molimo da se ovo pismo pročita na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Hvala Vam unaprijed na razumijevanju!”.

Iz pisma je razvidno da je gradska vlast donijela odluku bez konzultacija s boljim poznavateljima povijesnih i kulturoloških okolnosti u kojima je nastalo ovo djelo te poruke koje ono nosi. Također, “prekrajanje” skulpture skandalozno je zadiranje u umjetnički integritet i autorstvo te je i na taj način učinjena, u najmanju ruku, nevještost, a, kao što je naznačio autor pisma, i moguća provokacija društvenoj zajednici, bez obzira na to bila ona nenamjerna ili namjerna.

Autorica: Žana Begić

Fotografija: Glas Koncila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)