ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_elShatt

“El Shatt – nacrt za utopiju”, dokumentarac Ivana Ramljaka o davno izgubljenim vremenima, ljubavi, hrabrosti i borbi za opstanak

Nakon premijere na Festivalu mediteranskog filma Split, gdje je osvojio posebno priznanje i Nagradu publike, dokumentarac El Shatt nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka u samo desetak dana ostvario je izvanrednu gledanost; na projekcijama u Zagrebu, Splitu i Rijeci film je pogledalo više od 2000 gledateljica i gledatelja.

@elshatt @ivanramljak @dokumentarnifilm @kinomediteranNove projekcije filma održat će se u Zagrebu za sve koji ga dosad nisu imali prilike vidjeti. El Shatt – nacrt za utopiju govori o iznimno važnom dijelu hrvatske prošlosti povezane sa stradanjima tijekom Drugoga svjetskog rata i zbjega stanovništva s područja Dalmacije i Like. Ovaj epski događaj obilježio je živote velikog broja stanovnika Dalmacije evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom Drugoga svjetskog rata. Kroz zapanjujuće snimke svjedočimo o pomoći koju su Saveznici organizirali kako bi pomogli oslobodilačkoj borbi pod vodstvom Josipa Broza Tita. Tijekom tih zbivanja  evakuirane su i na taj način spašene tisuće ljudi te su smješteni u kampove u pustinji egipatskog poluotoka Sinaja, stvarajući kompleks izbjegličkih logora. Ti su logori predstavljali svojevrsni model naselja kojim se trebalo pokazati kako će funkcionirati nova Jugoslavija nakon rata.

 

@elshatt @ivanramljak @dokumentarnifilm @kinomediteranAutor je izjavio: Ovaj film posveta je mom djedu Karlu Pansiniju, koji je bio jedan od samo trojice dalmatinskih liječnika koji su s izbjeglicama došli u Egipat, kao i svim ljudima koji su sudjelovali u egzodusu. Također, to je pokušaj borbe za očuvanje sjećanja na događanja iz nedavne prošlosti koji su bitni ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europu. Nakon raspada Jugoslavije, epizoda ‘El Shatt’ se, poput gotovo svih pozitivnih događaja iz tog doba, rijetko spominje u hrvatskim medijima, a u školskim programima  uopće  ne spominje.

Ovaj film svojom tematikom može biti zanimljiv i drugim narodima diljem europe jer  je manje poznato da su stanovnici nekih drugih europskih zemalja, poput Poljske, Mađarske i Grčke, svoje utočište tijekom Drugoga svjetskog rata pronašli u Africi.  Za sve zainteresirane važno je napomenuti da film uskoro kreće na ljetnu turneju po Dalmaciji u sklopu Kina Mediteran.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: privatna arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)