ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Mario Kovac_1

“Ispao vragu iz torbe” pa ga poslali na dramsku da se smiri, a on se zarazio kazališnim virusom i ostao do danas

Mario Kovač, glumac, redatelj, okorjeli kvizaš ili, kako se nekad govorilo „ispao vragu iz torbe“. Od malih nogu zbog svoje zaigranosti i zanimanja za sve i svašta jednostavno je priveden u kazalište na dramsku radionicu ne bi li se malo smirio. To mu je, naravno, obilježilo život i usmjerilo ga prema kazalištu. U početku je glumio, a kasnije je to dobilo i neke druge dimenzije kad se počeo baviti režijom. Danas više ne broji uloge niti nagrade, ali jako je ponosan na rad sa slijepim i slabovidnim osobama te njihovim predstavama. Pogledajte u ArtCaffeu što nam je rekao o mnogim zanimljivostima iz života i karijere.

Pogledajte emisiju i kliknite subscribe kako biste mogli pratiti buduće objave:

U ArtCaffeu Mario Kovač nam je ispričao zanimljivosti o sebi, svojoj obitelji, o radu u kazalištu, o tome kako njegov malodobni sin igra šah s daleko starijima od sebe. Što mu sve govore o uspjesima i neuspjesima tijekom gostovanja na kvizovima i kako je osramotio vlastitu baku ne znajući neke odgovore.

ArtCaffe_Mario Kovac_3 ArtCaffe_Mario Kovac_4

Mario Kovač, diplomirao je 2002. godine na odsjeku Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, a doktorirao 2015. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom dr. sc. Sibile Petlevski s disertacijom „Metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama”. Nakon rada s nezavisnom kazališnom grupom Schmrtz Teatar od 2000. godine radi više od sedamdeset režija kazališnih predstava, opera i mjuzikala. Mnoge od tih predstava osvajale su nagrade na značajnim domaćim i stranim kazališnim festivalima.
Režirao je i brojne radiodrame, od kojih valja istaknuti „Žena bomba” Ivane Sajko (2004. godine dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta) te dokumentarnu radiodramu „Ne želim biti zarobljen u sebi” i „Radiodrama je film koji gledam sama” nominirane za nagradu Prix Europa.
Dobitnik je nagrade „Zvjezdana Ladika” za najkvalitetniji dramsko-pedagoški rad 2012. godine za režiju predstave „Od kolijevke pa do groba…” u produkciji dramske skupine Malik i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, a koju dodjeljuje Hrvatski centar Assitej u suradnji s Centrom za dramski odgoj.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opisfilm

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)