ArtCaffe

ArtCaffe
@dorissarickukuljica @artcaffe @dubrovnik

Kad sam bila mlada glumica teško mi je padalo kad režiser završi posao i ode, uvijek sam željela dodatne komentare

Doris Šarić Kukuljica, Dubrovkinja, glumica i dramska prvakinja. Govorila nam je o “predstavama za male” i “predstavama za velike” koje su je formirale, koga od glumačkih velikana posebno pamti, jesu li joj roditelji bili strogi te kako je bilo odrastati kao kćer pomorca…  Kako je otkrila svijet “noćnog života”, koliko je uopće razumjela “Dunda Maroja”, kakve je snove iza toga sanjala i na što ju je ta predstava naputila…? Otkrila je i zašto se ostavila plivanja te koliko je važno u cijelosti se dati u ono čime se baviš… ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i ne zaboravite kliknuti subscribe:

O Doris Šarić Kukuljica

Doris Šarić Kukuljica, rođena u Dubrovniku, prva je kazališna i glumačka iskustva stekla glumeći u Kazališnoj radionici „Marin Držić“, a ubrzo nakon toga postala je i članica Studentskog teatra Lero, za što kaže da su bile četiri nezaboravne godine kazališnog otkrivanja i koje su je, nakon završene gimnazije, dovele do odluke da se upiše na studij glume. @dorissarickukuljica @artcaffe @zekaemDiplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1982. godine. Nakon završetka studija vraća se u Dubrovnik i devet godina provodi kao članica ansambla Kazališta „Marin Držić“, nakon čega odlazi u Zagreb, gdje je angažirana u Zagrebačkom kazalištu mladih. Kao gošća igrala je u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK-u u Splitu, Akademskom kazalištu i Epilog teatru. Ističe, također, da joj posebno zadovoljstvo pruža sudjelovanje u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. Tijekom karijere odigrala je skoro 90 uloga, većinu njih u kazalištu, a manji broj na televiziji i filmu. Snimila je i velik broj radiodrama i radioemisija, u kojima je interpretirala poeziju i prozu. Tri godine radila je kao vanjska suradnica na Akademiji dramske umjetnosti. Asistentica je na Odsjeku glume u klasi prof. Helene Buljan.

@dorissarickukuljica @artcaffe @zekaemMeđu najznačajnije uloge sama Doris izdvaja neke za koje smatra da su ostavile dublji trag na njezinu glumačkom biću: Paljetak, Slučaj Lorne O. – Lorna; Albee, Osjetljiva ravnoteža – Julia; Krleža, Leda – Melita; Kovačević, Klaustrofobična komedija – Nina; Goldoni, Trilogija na ljetovanju – Vittoria; Vojnović, Maškarata ispod kuplja – Anica; Jančar: Veliki briljantni valcer – Ljubica; Bruckner, Magic & Loss – Marie; Molliere, Tartuffe – Elmira; Honegger/Claudel, Ivana na lomači – Ivana; Dumas, Tri mušketira – Milady; Goldoni, Moskar – Jele; Koltes, Roberto Zucco – Sestra; Držić, Grižula – Omakala.

@dorissarickukuljica @artcaffe @zekaemSnimila je nekoliko filmova: Sedma kronika – Rozalija, Enklava – Majka, Polagana predaja – Blagajnica, Duga mračna noć – Milada. Neke uloge ostvarila je u Dramskom programu HTV-a: Neobična zgoda – Konstanca, Kuća duhova – Ana, Milka Trnina – Milka Trnina, Olujne tišine – Mirela Deltour.
Također, dobitnica je mnogih nagrada za svoj izniman rad, među ostalima: Prvomajske nagrade UDUH-a za ulogu Nore u drami H. Ibzena Nora; Orlanda za ulogu Hekube u Držićevoj Hekubi; Srebrne plakete za najbolju žensku ulogu na televizijskom festivalu u Rimu (televizijska adaptacija Držićeve Hekube), Nagrade „Dubravko Dujšin“ za ulogu Pauline Salas u drami Smrt i djevojka A. Dorfmana; Nagrade Hrvatskog glumišta za ulogu Jele u predstavi Tužna Jele M. Vodopića; Nagrade nove hrvatske realnosti na Marulićevim danima za ulogu Medeje u predstavi Medeja 1995. J. Vele; Nagrade „Veljko Maričić“ na Festivalu malih scena za ulogu Keely u predstavi Keely i Du J. Martin; Marula na Marulićevim danima za ulogu Nine u predstavi Plastične kamelije D. Lukića; Satira na Festivalu glumca za ulogu Jasmin u predstavi Alpsko rumenilo P. Turrinija te Nagrade Hrvatskog glumišta za ulogu Rosaure u predstavi Život je san Calderona de la Barce.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)