ArtCaffe

ArtCaffe

Klavirski trio Dubrovnik i Hrvoje Pintarić na rogu oduševili publiku na Amadeus festu

Drugi koncert 5. Amadeus festa, na kojem je nastupio sjajni Klavirski trio Dubrovnik i Hrvoje Pintarić na rogu, pokazao je zašto se sve više govori o Bjelovaru kao središtu komorne glazbe s vrhunskim koncertnim izvedbama.

Bjelovarčanin Hrvoje Pitarić, umjetnički ravnatelj festivala,  pozvao je svoje bivše kolege s kojima je intenzivno surađivao tijekom života i rada u Dubrovniku da zajednički nastupe na festivalu. To su Loris Grubišić na violini, Vanda Đanić na violončelu i Alberto Frka na klaviru, koji sviraju pod nazivom Klavirski trio Dubrovnik. Njihov nastup na Amedus festu pokazao se kao sjajan odabir i pun pogodak. Ovaj trio, osnovan 2008., s velikim sviračkim iskustvom do sada je nastupao diljem Hrvatske i inozemstva, održavši veliki broj zapaženih koncerata.

Oni su umjetnici bogatih solističkih, ali i pedagoških karijera, s dokazanom visokom umjetničkom razinom. Pred stotinjak nazočnih gledatelja uživo u Domu kulture te nešto više onih koji su ovaj hibridni koncert pratili putem online videoprijenosa, glazbenici su izveli bogat i svirački zahtjevan repertoar. Nastup su započeli, naravno, djelom  W. A. Mozarta, sjajno interpretirajući Klavirski trio u G-duru, K.564, što je publika nagradila velikim pljeskom.

 

U sljedećoj kompoziciji, Trio za rog, violinu i violončelo u Es-duru Carla Stamitza, priključio im se Hrvoje Pintarić na rogu i pokazao sjajnu sviračku formu na iznimno zahtjevnom instrumentu. Tehničkim i kolorističkim bravurama na rogu, ali i violini i violončelu priredili su publici vrhunski glazbeni doživljaj koji izazvao ovacije i povike “Bravo!”, a bjelovarska publika  pokazala je kolilo voli i cijeni vrhunsku glazbenu izvedbu.

U drugom dijelu koncerta Klavirski trio Dubrovnik nastavio je s maestralnim muziciranjem i uz sjajno preludiranje Alberta Frke na klaviru. Zavidnom sviračkom tehnikom, vrlo usklađeno, profinjenim tonskim suzvučjem i dijaloškim izmjenjivanjem briljantnih violinističkih dionica Loris Grubišić te čelističkih Vande Đanić, izveli su umjetnički zahtjevnu kompoziciju Klavirski trio br.2, op.92 u e-molu C. Saint-Saensa.

Ovaj koncert sigurno će ostati u pamćenju mladim glazbenicima u publici, ali i svima onima koji su ga imali prilike gledati, bilo uživo ili u video prijenosu. O tome svjedoče i reakcije publike, koja je i nakon koncerta vrlo nadahnuto i pozitivno komentirala ovaj izniman umjetnički događaj.

Koncert možete pogledati na video snimci:

Autor: Žana Brgić

Fotografije: Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)