ArtCaffe

ArtCaffe
@neadpuhovski @zagrebdox @artcaffe

Nenad Puhovski: Volim motivirati ljude i pokretati nove projekte

Nenad Puhovski, redatelj, scenarist, producent, profesor, pokretač i ravnatelj ZagrebDoxa. U ArtCaffeu nam je govorio o bezbroj svojih bivših i budućih projekata koji ga vesele  jer mu omogućuju da radi isključivo ono što voli i što ga nadahnjuje. Govorio je i o Faktumu, ZagrebDoxu, Akademiji dramskih umjetnosti, Euroviziji, Omladinskom tjedniku i pisanju filmskih kritika, o svojim početcima i fascinaciji filmom i ljudima koji su mu pomagali da uđe u svijet filma. ArtCaffe uvijek donosi više!

Pogledajte emisiju na našem Youtube kanalu i ne zaboravite kliknuti Subscribe:

Nenad Puhovski čovjek je koji je u svojoj karijeri snimao, producirao, odabrao i prikazao veliki broj videoprodukcija, od dokumentarnih filmova, preko tv prijenosa. Uvijek i nanovo trudio se pokretati i biti motor nekih novih i aktualnih projekata koji će djelovati društveno odgovorno te otvarati teme koje su aktualne i općenito važne za “bolje sutra”.

O Nenadu Puhovskom

ArtCaffe_Nenad PuhovskiRavnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa, jedna je od ključnih osoba u razvoju suvremenoga hrvatskog dokumentarca. Filmski je autor te producent i direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala. Također je  i autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca te direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala – ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.

Nenad Puhovski  rođen je 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Filozofski fakultet te Akademiju dramske umjetnosti. Od 1965. godine amaterski, a od 1973. i profesionalno režira u kazalištu, na filmu i televiziji te kao redatelj potpisuje više od 250 produkcija. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada.

ArtCaffe_ Nenad PuhovskiRadio je kao stalni dramaturg Teatra &TD, a od 1980. kao nastavnik na Odsjeku filmske i TV režije ADU-a, danas kao redoviti profesor dokumentarne režije. Osnivač je Televizijske katedre i MA studija dokumentarnog filma. Predavao je i mentorirao projekte mladih profesionalaca u Europi, Aziji, Južnoj Americi, Bliskom istoku, Africi i SAD-u. Godine 2020. postao je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 1997. osniva i vodi Factum, najznačajniju hrvatsku nezavisnu dokumentarnu produkciju. Kao producent potpisao je više od 70 dokumentarnih filmova koji su prikazani na oko 70 festivala. Ti su filmovi, uz niz međunarodnih nagrada, na Danima hrvatskog filma dobili tri Grand prixa i četiri nagrade za najbolju produkciju, a 2005. osniva i kao direktor vodi ZagrebDox.

ArtCaffe_Nenad PuhovskiDobitnik je Nagrade Grada Zagreba, ordena Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, godišnje nagrade “Albert Kapović”, koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata (HRUP), te Zlatne medalje za najboljeg producenta na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BDKF) . Za svoj rad na polju dokumentaristike, posebice za  pokretanje i vođenje ZagrebDoxa, 2009.  dobiva nagradu Europske mreže dokumentarnog filma (EDN) i Medalju Grada Zagreba. Član je Europske filmske akademije.

Autorica: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)