ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Nina Obuljen Korzinek

Nina Obuljen Koržinek ekskluzivno u ArtCaffeu o djetinjstvu u Dubrovniku i karijeri koja ju je dovela na mjesto ministrice

Ekskluzivno gostovanje ministrice kulture i medija u ArtCAffeu!
Nina Obuljen Koržinek, violinistica, znanstvenica, dobitnica visokog odličja francuske vlade za kulturu Red viteza umjetnosti i književnosti – Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, govornica je talijanskog, francuskog i engleskog jezika, doktorica znanosti, diplomatkinja te trenutačna ministrica kulture i medija.
U ArtCaffeu govori o djetinjstvu, školskim danima u Dubrovniku, fascinaciji umjetnošću, sreći što je od malena u prigodi susretati velike umjetnike, o potrebi za stalnima učenjem…
Pogledajte ovaj ekskluzivni razgovor u kojem u prvom planu nije politika nego umjetnost.
Ne zaboravite kliknuti subscribe:

Ministrica Nina Obuljen Koržinek u opuštenom razgovoru s Mišom Mihočevićem govorila nam je o manje poznatim detaljima iz života, o tome kako ju je Grad  formirao kao osobu, zanimljivostima, primjerice o tome kako je lijepo spavati u Kneževom dvoru, o njezinu starom automobilu WW Polo te iskustvima iz života i rada u Parizu, ali i izazovima koje su joj donijeli korona i potres.

ArtCaffe_Nina Obuljen Korzinek

O Nini Obuljen Koržinek

Nakon srednje škole preselila se u Zagreb, gdje je upisala Filozofski fakultet te diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik. Uz to, diplomirala je i na Muzičkoj akademiji violinu. Godine 2004. magistrirala je na Fakultetu političkih znanosti Politologiju, smjer Komparativna politika, a 2013.  je doktorirala na istom fakultetu. Na poslijediplomskom studiju Komparativne politike obranila je rad “Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa”. Nakon toga je u Ministarstvu vanjskih poslova završila Diplomatsku akademiju te se dalje usavršavala u Francuskoj, u Parizu, na Sveučilištu Paris-Dauphine, gdje je pohađala Katedru za doktorske studije.
ArtCaffe_Nina Obuljen Korzinek_5

 

Od 19. listopada 2016. godine obnaša dužnost ministrice kulture i medija u Vladi Andreja Plenkovića. Prije toga radila je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, u Odjelu za kulturu i komunikacije. Na tom poslu radila je u razdoblju od 2000. do 2006. te ponovo od 2012. pa sve do listopada 2016. godine. Njezino područje bile su medijske i kulturne politike, a posebice je bila vezana za europske integracije. U Ministarstvu kulture radila je već prije, i to u razdoblju od 2006. do 2011. godine. Tada su ministri kulture bili Jasen Mesić i Božo Biškupić, a ona je bila pomoćnica državne tajnice i ministra, a njezina područja bila su mediji i kultura. Bila je članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske u Europsku uniju te koordinatorica u Ministarstvu kulture za pristupanje Europskoj uniji. U razdoblju od 2012. do 2014., Nina Obuljen Koržinek bila je na čelu Programskog vijeća HRT-a.

ArtCaffe_Nina Obuljen Korzinek_1

Radila je kao programska ravnateljica na Svjetskom summitu kulture i umjetnosti 2016. na Malti. Članica je Savjetodavnog odbora inicijative New Pact for Europe te Ekspertnog tima Unesca koji se bavi provođenjem Konvencije o očuvanju i promocije raznolikosti kulturnih izričaja. Također, članica je Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dobitnica je visokog odličja francuske vlade Red viteza umjetnosti i književnosti za doprinos kulturi.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)