ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Sreten Krstic_2

Sreten Krstić: Iznenadni telefonski poziv doveo me u Zagrebačke soliste i ispunio mladenački san

Sreten Krstić, violinist, solist, koncert majstor Minhenske filharmonije i Zagrebačkih solista. Rođeni Beograđanin  već je desetljeće na čelu Zagrebačkih solista, u koje je došao nakon svog plodnog angažmana u Munchenu. U emisiji nam govori o svojim prvim susretima s legendarnim postavama Zagrebačkih solista u studentsko doba, koncertima s maestrom Ninićem, ali i magičnom pozivu Marija Ivelje, puno godina nakon toga, koji mu je ispunio san… Podijelio je s nama i svoja neobična iskustva s velikih svjetskih pozornica i ispričao o strasti koja ga i danas vodi kroz glazbene izazove.

Pogledajte ArtCaffe emisiju i kliknite subscribe:

Sreten Krstić je, nakon što je završio svoj mandat kao koncert majstor u Minhenskoj filharmoniji, na poziv starog prijatelja i tadašnjeg kontrabasista, odlučio prihvatiti poziv i postati koncert majstor Zagrebačkih solista. To je na određen način bio i njegov davni san, nakon što je kao prvonagrađeni student imao prigodu nastupiti sa Zagrebačkim solistima i u paru svirati s maestrom Tonkom Ninićem. Tom prigodom stvorila se neraskidiva kemija koja se njegovim dolaskom u ansambl samo pojačala. Sreten je napisao i obrade više poznatih djela koje su Solisti izvodili na svojim redovnim koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu prije zagrebačkog potresa, kao i na koncertima u drugim dvoranama tijekom njihovih koncertnih sezona.

ArtCaffe_Sreten Krstic_4

O Sretenu Krstiću

Rođen je 1953. godine u Beogradu. Počeo je svirati violinu u sedmoj godini. Od 1980. koncertni je majstor Minhenske filharmonije, još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea. Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. I kao solist surađivao je sa slavnim dirigentima, među kojima su Sergiu Celibidache, James Levine, Zubin Mehta, Hiroshi Wakasugi, Horst Stein, Václav Neumann ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju.

ArtCaffe_Sreten Krstic_6

Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je snimio više kompaktnih ploča, kako solističke, tako i komorne glazbe.

Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius. Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)