ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_glazba povijesnih hrvatskih zemalja_hana_breko_kustura

Objavljena prva monografija o glazbi srednjeg vijeka – “Glazba povijesnih hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku”

U izdanju kuće Leykam international upravo je objavljena knjiga prof.dr.sc. Hane Breko Kustura, “Glazba povijesnih hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku”. Monografija je rezultat istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost i HAZU –  CROMUSCODEX70.

Na ukupno 272 stranice monografija nudi prvu suvremenu sintezu povijesti hrvatske crkvene glazbe srednjega vijeka – razdoblju od 1050. godine do kraja 16. stoljeća. Riječ je o rezultatima istraživanja latinskih crkvenih glazbenih kodeksa notiranih notacijom srednjega vijeka, promatranih u komparativnom kontekstu europskih glazbenih izvora. Autorica je sa svojim timom tijekom četiri godine istraživala gregorijanski koral hrvatskih zemalja, tragala za nepoznatim, u svjetskim arhivima skrivenim, latinskim glazbenim rukopisima srednjega vijeka koji su pripadali povijesnim hrvatskim zemljama.

ArtCaffe_Glazba hrvatskih povijesnih zemalja_ breko

Autorica je diskurs podijelila u osam poglavlja koja su opremljena bogatim sažetcima na engleskom i njemačkom jeziku, te  fotografijama u boji glazbenih rukopisa koji u ovoj knjizi doživljavaju svoju prvu objavu, uz dozvolu stranih (Oxford, Budimpešta, Berlin, Vatikan, Los Angeles), ali i svih hrvatskih crkvenih arhiva koji čuvaju vrijedne glazbene dokumente, krucijalne temelje hrvatske glazbe u srednjemu vijeku.

U knjizi se primjerice otkriva najstariji misal biskupije Zagreb iz 1230. godine, najstarija hrvatska glazbena knjiga koja je pisana 1050. godine za biskupiju Pula, otkrivaju misali i liturgijske knjige koje upućuju na glagoljaško pjevanje hrvatskih zemalja, ali i otkrivaju do sada nepoznate veze i odnosi glazbe srednjovjekovnoga Dubrovnika  i Kotora.

Dubrovnik je stoljećima njegovao beneventansko pjevanje i imao posebno mjesto na karti srednjovjekovnih europskih gradova, upravo svog svojih partikularnih glazbenih posebnosti. Autorica apostrofira i važna istraživanja Richarda F. Gyuga koji je važan dio svog rada posvetio vatikanskom kodeksu Burghes.14 koji po tipu liturgijske knjige predstavlja pontifikal pisan goticom i datiran na kraj 13. i početak 14. stoljeća. Njegov sadržaj nam svjedoči da je pisan za uporabu u Dubrovniku. Dokaz ove hipoteze su i dva orda koja nalazimo u pontifikalu, te spomen imena sv. Vlaha zaštitnika Dubrovnika, koji se nalazi u litanijama i zavjetima novozaređenih biskupa.Pontifikal sadrži dva obrasca Posvete crkve: rimski i obrazac „secundum Dalmatinos“ što je posebnost u europskom kontekstu!

Za ovaj je projekt Hana Breko Kustura nagrađena 2021. nagradom “Josip Andreis” za muzikologiju koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja. Važno je naglasiti da je ovo veliki doprinos očuvanje glazbene i općenito kulturne baštne hrvatskih povijesnnih zemalja.

Autor: Žana Begić

Fotografije: privatna arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)