ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Stipe Majic Pipe_5

Stipe Majić Pipe: Kad sam vidio kakve filmove rade renomirani hrvatski redatelji, shvatio sam da iste takve, ili i bolje, mogu raditi i ja

Stipe Majić – Pipe, nakon siromašnog djetinjstva, u bezbrižnoj mladosti počeo je kao ugostitelj, ali teški napad okupatora na Vukovar pretvorio ga je u ratnika i branitelja obitelji, grada i domovine. Preživio je pakao Trpinjske ceste, ratnik u trapericama i tenisicama, jedan je od posljednjih koji je izašao iz okruženja i ratnog pakla Vukovara. Nakon svih tih životnih iskustava, iz osjećaja duga prema onima koji su davali sve, i više od toga, za slobodu i čast svog naroda i nakon što je počeo živjeti „mirnim životom“, odlučio je ispričati neke od tih priča kroz dokumentarne filmove. Autor je filmova: “Srce Vukovara”, Glavu dolje, ruke na leđa”, “Ispod radara”, “Otkrhnuti”, “Između zvijezda”, “Bitka za Dubrovnik”, a trenutačno priprema i film o Blagi Zadri.
Koliko mu znače filmovi koje radi, djeluju li terapeutski na njega i sve sudionike, koliko su bitni za očuvanje sjećanja na te teške dane i promicanje istine? Pogledajte razgovor s čovjekom koji oslobađa zarobljene teme i emocije te se hrabro nosi s filmskim izazovima…
Kliknite subscribe i pratite buduće goste:

Stipe Majić zvani Pipe, u svijet filma ušao je čitajući knjige i gledajući druge filmove u kojima su autori govorili svoje verzije događaja tijekom ratnog pakla u Vukovaru, a koje, najblaže rečeno, nisu odgovarale istini. Iako nije imao prethodnih iskustava s filmom i bavio se sasvim drugim stvarima, bilo mu je jasno da, ako se malo potrudi, može napraviti puno bolje i, što je jako važno, vjerodostojnije dokumentarce o ljudima i događajima iz tog doba. Također, imao je i svojevrsnu obvezu da to učini za svoje prijatelje s Trpinjske ceste i društvo iz svog legendarnog kafića “Mustang”.

ArtCaffe_Stipe Majic Pipe_4 ArtCaffe_Stipe Majic_1

Govoreći o tome što planira raditi u budućnosti, izrazio je nadu da će se promijeniti kriteriji u HAVC-u i na HRT-u te da će više podržavati kvalitetne projekte i filmove inspirirane temama iz Domovinskog rata, a ne kao dosad kad su ih, uglavnom onda kad ih ne bi mogli izbjeći, uključivali ili bi, kad bi neki film postao prepoznat, otkupljivali za relativno male budžete i hvalili se kao da su to njihovi uratci. Također, pozvao je poslovne ljude, osobito Hercegovce, da se priključe svojim doprinosima prikupljanju sredstava za film o velikom heroju hercegovačkog porijekla, generalu Blagi Zadri.

ArtCaffe_Stipe Majic Pipe_2

Vjerujemo da će Stipu Majića Pipu i dalje voditi kreativna energija kao i do sada i da ćemo u budućnosti gledati još njegovih izvrsnih filmova koji promiču slobodarske ideje iz vremena Domovinskog rata i ljubav prema domovini te ljudima koji su zaslužni za njezino osamostaljenje.

Autor: Žana Begić

Fotografije: Ivan Mihaljević/Unimedia/Opis film

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)