ArtCaffe

ArtCaffe

Operna sezona u HNK u Zagrebu počinje premijernim naslovom Lastavica Giacoma Puccinija

Premijenom izvedbom Lastavice/La Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta HNK u Zagrebu u četvrtak 21. listopada započinje novu opernu sezonu. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela. Ova opera prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. a u posljednje vrijeme je izvodi sve više opernih ansambala. Operom će ravnati maestro Lorenzo Passerini, redatelj, scenograf i kostimograf je Argentinac Hugo de Ana.  Zanimljivo je da je Puccini ovo djelo skladao gotovo dvije pune godine i završio je tijekom Velikog rata u proljeće 1916.

Lastavica je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

Maestro Surian izjavio je: “Lastavicu vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga u nju sam unio mladenačku energiju. Cijela opera je skoro koreografska, vrlo specifična, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan. Vjerujem da će se publici jako sviđati”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)