ArtCaffe

ArtCaffe

Zagrebački solisti otvorili jubilarnu 70. sezonu uz slovačke glazbenike i oduševili publiku u Lisinskom

Najugledniji hrvatski komorni ansambl Zagrebački solisti krenuli su u novu, jubilarnu 70. koncertnu sezonu koncertom u prepunoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 14. listopada, nastupom na kojem su ugostili dvoje mladih slovačkih glazbenika – Romana Patkolóa, kontrabas, i Miriam Rodriguez Brüllová, gitara. Na programu su bila djela Borisa Papandopula Pintarichiana, Sylvije Bodorová: Bruromano, koncert za kontrabas, gitaru i orkestar (hrv. praizvedba), Georgesa Bizeta Fantazija iz opere Carmen, za gudače i solo kontrabas te Josefa Suka Serenada za gudače, op. 6.

Slovački glazbenici pokazali su svoju maestralnost, uz, kao i uvijek, izvrsnu potporu Zagrebačkih solista, te su izvedbe zvučale iznimno usklađeno i izrađene do detalja. Samu izvrsnost mladih slovačkih glazbenika podupire i njihov životopis. Romano Patkoló je 2001. kao solist osvojio Europsku nagradu za kulturu u Berlinu, a s 24 godine postao profesor na akademiji u Münchenu. Godine 2018. dobio je priznanje za instrumentalista godine najprestižnije njemačke nagrade za klasičnu glazbu Opus Klassik, a svirao je u nekim od najpoznatijih svjetskih dvorana. Miriam Rodriguez Brüllová je sudjelovala na nekoliko natjecanja za gitaru u Slovačkoj i inozemstvu gdje je osvojila glavne nagrade. Nastupala je kao solistica uz Jerusalemski simfonijski orkestar, Brandenburški državni orkestar, Filharmoniju iz Bogote, Simfonijski orkestar Slovačkog radija, Simfonijski orkestar iz Seula, Filharmoniju iz Thüringena te mnoge druge, u poznatim svjetskim koncertnim dvoranama.

Koncert je ostvaren uz potporu Veleposlanstva Slovačke Republike u RH.

Jubilarna sezona

Jubilarna, 70. koncertna sezona, pa tako i velik dio ove i sljedeće kalendarske godine, iznimno su važni za Zagrebačke soliste. Uz planiranje koncerata, to vrijeme podrazumijeva i pripremu monografije koja bi se trebala nadovezati na izložbu o Zagrebačkim solistima, održanu u Muzeju grada Zagreba u prosincu 2019.  Ansambl je u prošloj godini ostvario više od 60 koncerata u zemlji i inozemstvu. Kao i proteklih sezona, Zagrebački solisti održat će niz besplatnih koncerata za građanstvo s ciljem popularizacije klasične glazbe i dostupnosti umjetnosti izvan koncertnih dvorana.

I u obljetničkoj, 70. koncertnoj sezoni Zagrebački solisti nastavljaju s praksom dovođenja eminentnih glazbenih umjetnika koji će kao solisti nastupiti u Zagrebu, a s partnerima iz talijanske pokrajine Molise pokrenuli su međunarodni festival posvećen talijanskom violončelistu i osnivaču ansambla Antoniju Janigru. Bit će to prvi festival koji je pokrenuo neki hrvatski ansambl izvan domovine, a održavat će se u Cambobassu. Zagrebački solisti održat će i koncert za moliške Hrvate u mjestu Aquaviva Collecroce, jednom od sjedišta povijesne hrvatske zajednice u Moliseu.

Kao krunu obljetničke sezone, Zagrebački solisti održat će 24. veljače 2024. slavljenički koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ciklusu „Lisinski subotom“, na kojem će uz ansambl nastupiti i proslavljeni litavsko-austrijski violinist Julian Rachlin.

Autor: Žana Begić

Foto: Ivan Mihaljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)