ArtCaffe

ArtCaffe

19. Zagreb Film Festival – nikad bogatiji program

Piše: Boris Homovec

Foto: press ZFF-a

 

Čini se kako u gotovo dva desetljeća postojanja nikad nije bio toliko kvalitetan filmski program, krcat premijerama nagrađivanih naslova s prestižnih Berlinalea, Cannesa i Venecije, hrvatskim i regionalnim premijerama, kinotečnim podsjećanjima, ali i događanjima vezanim uz aktualnu filmsku industrija. Covid kriza bila je očito okidač organizatorima da zasuču rukave i dovedu u Zagreb na 19. filmski festival  od 14. do 21. studenoga čak 134 filmska naslova, raspodijeljenih u niz programa. Umjesto kina „Europa“, koje je još zatvoreno s upitnom budućnošću, filmofili će, pod covid mjerama, od 13 sati pa sve do ponoći uživati u projekcijama u kinima Studentskog centra i Tuškanca te manjim dvoranama Teatra ITD, Uranije i HUB-a 385.

Rijetka je prigoda da vidimo novi kosovski film u našim dvoranama, a film „Košnica“ scenaristice i redateljice Berte Basholli ima čast i otvoriti festival, kao laureat prestižnog Sundancea, gdje je osvojio nagradu za najbolji film, režiju i nagradu publike. Najviše interesa među filmofilima izazivaju tuniski film „Čovjek koji je prodao svoju kožu“ redateljice Kaouther Ben Hanie, s lanjske Venecije, gdje je Yahiya Mahayni u glavnoj ulozi proglašen najboljim glumcem, a partnerica mu je zanosna filmska diva Monica Bellucci; francuski film „Događaj“ redateljice Audrey Diwan stiže u Zagreb kao pobjednik ovoljetne Mostre i dobitnik Zlatnog lava, a bavi se tabuom abortusa u Francuskoj šezdesetih godina prošloga stoljeća. Film „Konačna sloboda„ Sebastiana Meisea austrijski je kandidat za Oscara i dobitnik nagrade žirija u Cannesu, koji tretira osjetljivu temu homoseksualnosti u poslijeratnoj Njemačkoj. Veliki interes izaziva i francuski film „Titan“ Julie Ducournau, druge redateljice u povijesti Cannesa koja je osvojila Zlatnu palmu kontroverznim hororom, u kojem je glavna zvijezda slavni francuski glumac Vincent Lindon. „Strahinja Banović“ urbana je adaptacija srpskog mita, koji je svojedobno klasično ekranizirao Vatroslav Mimica, dok se mladi srpski redatelj Stefan Arsenijević bavi problemima izbjeglica iz Gane koje iz Njemačke deportiraju u Srbiju. Film je pobjednik festivala u Karlovym Varyma, a čuveni Variety uvrstio ga je na listu najzanimljivijih naslova 2021. Na istom festivalu prikazan je i debitantski dugometražni film „Zbornica“ Sonje Tarokić, u kojoj kroz priču o odnosima u jednoj školi secira hrvatsko društvo, a igraju Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Sandra Lončarić i Daria Lorenci Flatz. Nakon festivala u Sarajevu, u Zagreb stiže i bosanska komedija „Deset u pola“ oskarovca Danisa Tanovića, koji se bavi fenomenom ćevabdžinica na Baščaršiji, s Brankom Đurićem u glavnoj ulozi.

O najboljem dugometražnom filmu odlučivat će tročlani žiri: direktor fotografije Vanja Černjul, srpski redatelj Ivan Ikić i rumunjska glumica Katia Pascariu. Černjul, kao najuspješniji i natraženiji hrvatski snimatelj u Americi, održat će na Akademiji i masterclass, a s njim će razgovarati kolega Mario Sablić.

Dakle, nabavite na vrijeme ulaznice, pripremite covid potvrde i testove, zaštitne maske, dezinficijense, kokice i krenite u sedmodnevni zagrebački filmski maraton.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)