ArtCaffe

ArtCaffe
5.Amadeus fest

5. Amadeus fest potvrđuje Bjelovar kao središte komorne glazbe u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Bjelovarska udruga glazbenih umjetnika okuplja tamošnje glazbenike koji sviraju u raznim ansamblima u zemlji i inozemstvu. Svi oni imaju potrebu, barem jednom godišnje, nastupiti i svom gradu i publici darovati koncerte koji mogu biti inspiracija i nekim novim glazbenicima. Na ovogodišnjem Amadeus festu pripremili su sjajan program, a o svemu smo porazgovarali s umjetničkim ravnateljem, profesorom Hrvojem Pintarićem.

Ovo je 5. jubilarni Amadeus fest u Bjelovaru. Kako je sve počelo i kako ste se odlučili upravo za glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta i kakve on veze ima s Bjelovarom? 

Počelo je idejom mojeg kolege Aleksandra Jakopanca, također glazbenika iz Bjelovara. On je zapravo pronašao podatak da su Bjelovar i Mozart rođeni iste godine. Budući da smo obojica godinama nastupali na raznim sličnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, odlučili smo osnovati festival komorne glazbe u našem gradu. Naša glazbena škola iznjedrila je mnoge profesionalne glazbenike i red je da više nastupaju u Bjelovaru, a ovakav festival je upravo idealna prigoda za to. Osim toga, smatramo da Bjelovar, kao grad s velikom glazbenom tradicijom i urbana sredina, zaslužuje ovakav festival.

Aleksandar Jakopanec
Aleksandar Jakopanec

S festivalom ste krenuli iz Gradskog muzeja Bjelovar, gdje su se održavali prvi koncerti, mijenjali ste termine, a nastupali ste i u katedrali. Gdje planirate održati ovaj jubilarni festival? 

Obnovljeni Dom kulture, sada u punom sjaju, idealno je mjesto za koncerte klasične komorne glazbe, a uz tehnička poboljšanja na sceni (primjerice, rupa za orkestar) moguće je izvoditi i operni repertoar. To nam je omogućilo da bjelovarskoj publici omogućimo kvalitetne koncerte i na našu radost bez naplate ulaznica kako bi svi imali priliku doći i uživati.

Amadeus fest Hrvoje Pintarić
Amadeus fest Hrvoje Pintarić

Bjelovar je s Amadeus festom postao središte komorne glazbe u kontinentalnoj hrvatskoj. Imate li podršku Grada i nadležnih institucija? 

Od samog početka imali smo podršku Grada Bjelovara, koja traje i dalje na obostrano zadovoljstvo, a Glazbena škola Vatroslava Lisinskog nam je partner od početka. Također, kako festival raste i razvija se, imamo i sve veću podršku i od Ministarstva kulture i medija RH. Moramo spomenuti i Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, Erste&Steiermarkische bank d.d. i mnoge bjelovarske institucije i, naravno, lokalne ugostitelje. Posebno smo ponosni na suradnju s Bjelovarsko-križevačkom biskupijom i njihovom moralnom te logističkom podrškom, bez koje bi ovogodišnje izdanje festivala bilo teško ostvarivo. Pokrovitelj Amadeus festa je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te na svečanom otvaranju očekujemo visoke goste, što dodatno daje na važnosti samom festivalu.

Amadeus fest - svečano otvaranje
Amadeus fest – svečano otvaranje

Prošle godine festival ste otvorili operom, što je bila svojevrsna senzacija i prvo takvo uprizorenje nakon četiri desetljeća u Bjelovaru. Kako ste to uspjeli i tko su vam bili partneri?

Kao i u mnogim umjetničkim suradnjama, ovo partnerstvo je ostvareno kroz kontakte iz prijašnjih umjetničkih suradnji na drugim projektima. Konkretno, suradnja s maestrom Slobodanom Begićem i orkestrom Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika rezultat je mojega višegodišnjeg profesionalnog angažmana u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Također, tu su i kolege s Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka koji sudjeluju sa svojom skupinom sjajnih pjevača iz Opere Pannonice. Prošlogodišnja suradnja pokazala se uspješnom, dobili smo jako puno pozitivnih komentara, pa smo odlučili da i ove godine imamo operu na otvaranju festivala, a riječ je o Mozartovom „Figovom piru“.

Amadeus fest - svečano otvaranje
Amadeus fest – svečano otvaranje

I na kraju, recite nam što planirate za ovogodišnji jubilarni festival i hoće li ulaz biti slobodan kao i dosad?

Kako sam već rekao, festival otvaramo Mozartovom operom „Figarov pir“. Sljedeći dan na programu je Klavirski trio Dubrovnik, a za vikend imamo jazz koncert ansambla B’FUNstallation, jer svake godine, naime, publici ponudimo Mozarta u jazz izdanju. Posljednjeg dana festivala imat ćemo na programu rijetko izvođenu Mozartovu serenadu br. 10 za puhače „Gran partita“. Taj će koncert biti ostvaren u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i uključuje ponajbolje mlade glazbenike iz cijele Hrvatske koji sviraju u Zagrebačkim mladim filharmoničarima pod ravnanjem našeg renomiranog dirigenta, maestra Tonća Bilića. Posebnost je i to da će se održati u dvorani Biskupijskog ordinarijata Bjelovarsko-križevačke biskupije. Biskupova i naša želja je da oživimo taj prekrasan prostor i ispunimo ga kvalitetnom glazbom, a nakon cjelovite obnove katedrale, koncerti će se nastaviti i u njoj, na veliko zadovoljstvo svih. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a važno je napomenuti da ćemo imati i videoprijenos koncerata u produkciji naših partnera Unimedia/Opis film i to će omogućiti velikom broju gredatelja da nas gledaju doslovno sa svih strana svijeta, kao što je to bilo i prošle godine te na taj način dodatno promoviramo Bjelovar i naš festival. Velika nam je želja da vrhunska glazba bude dostupna svim građanima Bjelovara i njihovim gostima i veselimo se njihovu dolasku na naše koncerte. Više detalja o programu možete potražiti na našoj službenoj Facebook stranici.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)