ArtCaffe

ArtCaffe
ArtCaffe_Tvornica kulture

“Opeth” u zagrebačkoj Tvornici preciznom obradom tvrdog metala obogatio ponudu suvremene urbane kulture

U vremenu šarolike scenske ponude od koje je značajan dio ispod i izvan dobrog ukusa, raduje spoznaja da se u zagrebačkoj Tvornici kulture i dalje “proizvodi” suvremena urbana kultura, i to pod budnim oko pune dvorane mlade publike. Tome je dokaz koncert švedskog progresivnivnog metal benda Opeth, koji su svojim obožavateljima priredili odličan koncert. To je bio njihov prvi nastup u Hrvatskoj, nakon što je zbog pandemije odgođen već dva puta, publika je napokon dočekala jedan od najboljih svjetskih bendova u tom glazbenom stilu. Tvornica se polako punila dok je izvrsni islandski Vintage Caravan svirao kao predgrupa te zagrijavao publiku za glavni događaj večeri.

 

Uvodna „Ghost of Perdition“  raznijela je nestrpljivu publiku koja je dugo iščekivala ovaj premijerni koncert u Hrvatskoj. Nastavljajući s „Hjärtat vet vad handen gör“, vratili su se na početke karijere s „Demon of the Fall“. Uz još malo dodirnih točaka s death metal žanrom, došli su do, možemo tako reći, himne „Harlequin Forest“. Polovica ovog dvosatnog koncerta nastavljena je nježnijom „Nepenthe“ i „Hope Leaves“, u kojima je dočarana njihova izvrsnost.

Koncert  se nastavio s „The Devil’s Orchard“ u nešto melankoličnijoj atmosferi. Za sam kraj, nakon predstavljanja članova benda, od kojih je svaki dobio glasne i duge ovacije, koncert je završen sa „Sorceress“ i „Deliverance“. Čak su neplanirano, pred kraj, odsvirali „The Lotus Eater“ u čast publici. Pun humora, frontmen benda Mikael Akerfeldt i ovaj put je oduševio publiku svojim dosjetkama i stavovima između pjesama. Govorio je o ranim počecima benda i kako zapravo nikad ne znate što može iz nečega nastati: „Ono što smo tada svirali nije bilo uopće progresivno, nismo znali što radimo…“; „Često se naša publika pita što se dogodilo s nama kada čuje novi album, ali ono što želim reći jest da, usprkos razlikama žanrova od albuma do albuma, smo još uvijek tu“; „Mi volimo glazbu. Jedinu stvar koju ne mogu razumijeti je pop glazba. Ne mogu shvatiti modernu glazbu”.

Tvornica je bila dupkom puna, sve karte su bile rasprodane, svirka i zvuk besprijekorni, atmosfera u prostoru intimna. Moram naglasiti da bend uživo puno bolje zvuči, moćnije, pogotovo kad imamo na umu da je možda produkcija zasjenila nekoliko posljednjih albuma, ali su svojom svirkom sve vratili na svoje mjesto. Unatoč tome što je ovo trebala biti turneja albuma “In Cauda Venenum“, zbog odgađanja koncerta publiku je bend počastio ovakvom set listom koja je bez pretjerivanja bila za poželjeti.

Za kraj, kao što je i sam Mikael rekao: „Ovo je koncert za pamćenje i kada odsvirate njih tisuću, to  puno znači, pogotovo za nekog tko ima loše pamćenje kao ja“. Izjava daje naslutiti da bi se „Opeth“ mogao uskoro vratiti u Hrvatsku.

Netko je jednom rekao: „The only thing better than music, is live music“, i zato hvala Tvornici i svim ljudima koji su realizirali ovaj koncert.

Autor: Tina O’Reilly

Foto: Tina O’Reilly

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)