ArtCaffe

ArtCaffe
Giorgio Surian

Giorgio Surian: bas-bariton nacionalni operni prvak velike međunarodne karijere

Giorgio Surian, ravnatelj Opere HNK u Zagrebu, proslavljeni bas-bariton s velikim brojem odigranih uloga u zemlji i inozemstvu, nacionalni operni prvak i dugogodišnji prvak opere u čuvenoj milanskoj La Scali. U ArtCaffeu govori o karijeri, suradnji s najvećim pjevačima današnjice, odgovornosti prema radu u Operi HNK, o umjetničkoj obitelji, humanitarnim nastupima i još mnogo toga.

Pogledajte emisiju:

Giorgio Surian

Rođen je u Rijeci 1954. godine a već kao 20-godišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te je veliku međunarodnu karijeru nastavio na najvećim pozornicama svijeta poput milanske Scale, Metropolitana, Staatsopera u Beču, Arene u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opere House u Londonu, El Liceu u Barceloni, Teatro Bolshoy u Moskvi, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu itd. U Hrvatskoj, osim u riječkoj, gostovao je u zagrebačkoj operi, Splitu te na Dubrovačkim ljetnim igrama i drugdje.

Giorgio Surian u ArtCaffeu
Giorgio Surian u ArtCaffeu

Tijekom svoje bogate karijere Giorgio Surian je zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario preko 160 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga a pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su: Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo i drugima. Surađivao je i  s vrhunskim redateljima kao što su Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin, Andrei Konchalovsky, te nastupao s najvećim opernim zvijezdama. Snimio je petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće te deset video opera. Pedagoškoj karijeri posvećuje se od 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za doprinos glazbenom stvaralaštvu Surian je odlikovan mnogim nagradama poput 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a iste godine dobiva i nagradu Orlando za najbolja dostignuća u glazbenom, odnosno dramskom programu te nagradu Varaždinskih baroknih večeri.

Giorgio Surian ArtCAffe
Giorgio Surian ArtCAffe

Neke od nagrada su i nagrada Milan Pihler 2006. za ulogu Don Alfonsa u Cosi’ fan tutte, nagrada Mario Tiberini 2008., nagrada Milka Trnina 2009., nagrada Vladimir Ruždjak 2012. za ulogu Dulcamare u operi Ljubavni napitak, te nagrada publike Milan Pichler za najbolje ostvarenu mušku ulogu u opernom programu za ulogu Jaga u Otellu, te za ulogu Scarpije u Tosci i Mefista u operi Faust. Osvojio je i nagradu Orlando Dubrovačkih ljetnih igara te odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića za svekoliki doprinos glazbenom stvaralaštvu.

Giorgio Surian i Mišo Mihočević
Giorgio Surian i Mišo Mihočević

Godine 2019. bio je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje – muška uloga u operi za ulogu Macbetha u istoimenoj operi Giuseppea Verdija te nagradu za životno djelo Grada Rijeke. Godine 2020. osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje – nagradu za životno djelo a od 2021. počinje obnašati dužnost ravnatelja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Autor: Nikola Mihaljević

Fotografije: Unimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)