ArtCaffe

ArtCaffe

Balet „Onjegin“ posljednja premijera u sezoni splitskog HNK

Posljednja premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu ove sezone bit će baletna predstava „Onjegin“, glasovitog redatelja i koreografa Vasilija Medvedeva. Libreto je po motivima romana u stihovima „Evgenij Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina napravio Valerij Modestov. Uz ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog u izvedbi Orkestra Opere HNK Split pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, oživjet će ga balerine i baletani splitskog Baleta. Dvije su postave protagonista pa će se tako u naslovnoj ulozi Onjegina izmjenjivati Aubin Le Marchand i Ivan Boiko, a kao Tatjana nastupit će Irina Čaban Bilandžić i Nozomi Miura.

Balet „Onjegin“ Vasilija Medvedeva praizveden je 1999. u Nacionalnom kazalištu u Pragu, a nakon toga postavljan je u Santa Fe Opera Theatre u Sjedinjenim Državama, češkom Olomoucu, u estonskom gradu Tartu, Narodnom kazalištu u Bratislavi te u Košicama u Slovačkoj, u Łódźu u Poljskoj. Pored toga, fragmenti predstave izvođeni su u različitim prigodama na baletnim gala-večerima u Montrealu, Spoletu, Donjecku, St. Petersburgu, u Japanu, u Bratislavi. Vasilij Medvedev je 2020. za koreografiju „Onjegina“  u Sjedinjenim Državama dobio Pushkin Legacy Ballet Award koju dodjeljuje US Pushkin Legacy.

Libreto baleta prati osnovnu liniju Puškinova romana u stihovima kojim je jedan od najznačajnijih ruskih književnika u literaturu uveo, kasnije često korišten, prototip suvišnog čovjeka koji zbog društveno-političkih promjena ostaje na marginama društva i propada lišen smisla postojanja. Plemić Evgenij Onjegin, navikao na udobnost i besposličarstvo, život shvaća olako i zato ostaje bez ljubavi svog života.

Kao glazbenu podlogu ove baletne drame Medvedev je izabrao ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog, iz Prve, Druge i Treće simfonije, Simfonije „Manfred“, Drugog klavirskog koncerta, fantazije „Francesca da Rimini“ i nekih drugih djela jednog od najvećeg skladatelja romantizma.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: HNK Split

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)