ArtCaffe

ArtCaffe

Koncert ‘Hrvatske operete’ u izvedbi mladih pjevača Muzičke akademije

Koncert Hrvatske operete u izvedbi trinaest mladih pjevača Muzičke akademije održat će se u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nedjelju, 15. svibnja, u 11 sati.

Zamišljen kao proslava malog jubileja, 10. obljetnice djelovanja kolegija Hrvatska vokalna baština Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije, ostvaruje se dvije godine kasnije, u velikoj jubilarnoj stotoj obljetnici Muzičke akademije.
Važnost i vrijednost pokretanja ovog kolegija prepoznala je tadašnja pročelnica Odsjeka za pjevanje Vlatka Oršanić, a inicirala ga je, osmislila i od samoga ga početka vodi Kristina Beck-Kukavčić. Kolegij se temelji na istraživanju i otkrivanju rijetko ili nikad izvedenih vokalnih skladbi hrvatskih skladatelja svih stilskih razdoblja, od kojih su posebno predstavljene one najmanje istražene, nastale tijekom prve polovice 20. stoljeća.
Za koncert Hrvatske operete, voditeljice projekta Eva Kirchmayer Bilić i Kristina Beck-Kukavčić probrale su neke od najljepših ulomaka iz opereta hrvatskih autora. Zahvaljujući uspješnoj izvedbi koncerta u veljači u dvorani „Blagoje Bersa“ i zahvaljujući lijepim reakcijama publike i mentora, koncert je dobio poziv da gostuje u Splitu. Mladi pjevači su, u suradnji s kolegama pjevačima s Umjetničke akademije u Splitu, tako u travnju nastupili u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta i u novootvorenoj dvorani Hrvatski dom Split. Koncert je tom prigodom nosio naslov „Hrvatski operetni intermezzo“.

Trinaest mladih pjevača, ujedno polaznika kolegija Hrvatska vokalna baština – uz podršku mladih kostimografa s Tekstilno-tehnološkog fakulteta i prvakinje Baleta HNK Mateje Pučko-Petković, predvođeni mladom studenticom režije Kristinom Grubišom – ispričat će, ispjevati i otplesati, jednu vedru ljubavnu priču.

Autor: Nikola Mihaljević

Foto: HNK Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)